五年一度人口普查員又開始招聘喇(5)-等派offer

1001 回覆
3 Like 45 Dislike
同埋我報咗六七月返intern 唔想撞時間
Centre 好早開始返
冇checker我寧願做e仔
定係去到最後都係亂咁派
五年一度人口普查員又開始招聘喇 (4)- e -exercise已出
https://lih.kg/spPrGOX
#507 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

巴打你諗住做咩位
其實都會識到架
雖然一班checker坐同一個房
但我嗰時個checker 成日上黎我地間房一齊玩
仲想媾其中一個女組員
做問卷就慘啲checker要一個人
同埋啲問卷有長有短 做著長嘅要問多人一次
受訪者燥底都常見
唔會掛
見到有人話冇做ex都有offer
原來checker要degree holder
唔怪之得當年冇乜印象有得報
嗰時仲有alevel 成班都有3個仲係中6
E仔
最鍾意就係通街走同入人哋屋企
offer派晒未
Same here
根據16年經驗checker 有兩種
(有錯請更正)

一種係全組都係checker 負責check返唔同組別ER既問卷,會重新再去訪問多次,一開頭兩三日無野做因為啲卷未回籠,但之後其他組er卷返哂黎就會係咁重訪,通常人地會覺得好麻煩(尤其長問卷)要有心理準備比人燥底,唔記得一個center有幾多隊checker team,好似係1-2組

另一種係入ER team 既checker , 一組一個
負責留係center check返同組ER 既卷有無錯,有錯既話同組長講彈返比組員ER跟返,除非特殊原因例如有ER病左返唔到頂替(符合pair up出動原則),否則係唔會出去,所以係幾悶下
咁center呢
係唔係狂打電話
我ex有一份差1分滿分,interview正正常常但係冇offer😭😭想問關唔關college同dse事?
11年果陣無入組checker, 一個center另設checker team 所以你果陣做E仔可能唔太覺有呢個post
另外當年係一個正組長兩個副組長,一組一個課室

去到16年就變左一個組長 + 1個入組checker 兩組人係同一個課室

好大分別
我都覺呀喂
估嚟有咩用 又唔係你揀
唔太知,未做過其他post
我只係做過一次E仔一次E仔組長
未做過C仔team
我冧政府都預左啲人抄答案
唔會淨睇interview 掛
唔關事
我野雞Top up都有waiting list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞