[HKU/CU CP] 有無人有報左今年Clin Psy

363 回覆
12 Like 1 Dislike
今年冇報 好彩你講一講多謝你 我諗我著墨少啲自己嘅經歷會好啲嘅
好危 睇下點樣psy 底法
咩意思 你搞到我好驚
一個CP 首先應該係一個自己情緒穩定的人
唔係好易波動 或者被clients 反過來影響扯住走
慢慢浸返來 ?
幾時先得?
未得之前 俾唔俾你做counselors?

Psychiatry 同 clinical psychology 有時被人笑做 talk therapy , 靠把口做diagnostic interview 靠把口做psychotherapy
唔似其他fields 可以依靠藥/手術之類效果相對less practitioners-dependent 的手段

只可以話有一批psychiatrists 、CP係咁諗
收psychi、CP trainee時讀書成績之外,更加睇睇一個人談吐﹑性格﹑反應轉數﹑抗壓抽離﹑控場感染能力

係咪可以浸?
Maybe, if given enough time. However, in the long run we are all dead
有d 人真係俾你做patients /clients, 都唔想同佢講咁多嘢 完全尷聊
係嘅 但係往往係佢哋最識係interview包裝自己 所以好難避免亦唔識講
終於in完了...感覺group in炒左...
自己都有問題既人係咪冇資格做cp
睇你係咩問題,情緒問題的話,暫時係未可以住。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞