大家去婚展通常會做D咩野架

74 回覆
0 Like 7 Dislike
揀30妴相sell你果時乜都得 到比完錢後
你想搵返個sales都10問9唔應

之前未做過research, 個sales話可以揀30張相, 見你未落疊
之後慢慢加到40比你等你以為自己賺左,
但其實正常係所有相都拎得返

一開始買個package講個價好吸引, 到你第一次去佢鋪頭傾揀地方試身,
不停會叫你加book車book化妝師 唔加就黑你面

婚紗相新娘會包幾套衫, 但一到揀果時好多都要加$, 游說你去upgrade
新郎就得黑白唔洗揀, 不過明顯D衫已經幾舊下..

總之都係果句, 去到比D定力
朋友話最後揀相果刻,趁個員工行開左,即刻插usb save 低晒所有相
你個fd有料。我揀果時條8婆坐係度望住我地
佢平時係好膽既人,唔知果刻點解咁夠彊

不過都十年前
都係果間黑店法國巴黎?
淨係去咗買餅卡
順手睇咗啲影相鋪
望下都唔得, 差唔多扯撚住唔俾走咁滯
最後淨係買咗餅卡
唔知

淨係記得佢咁樣做過

幾百張拎晒
根本睇唔到D 咩野
間間都CHUR 撚住你,
買餅卡
影相 化妝(無論pre wedding,當日 )都係朋友介紹,網上睇相再約攝影師/化妝師傾好過
千祈唔好係果度揀pre-wedding 會chur到你完全格唔到價
比左訂就呢樣唔得果樣要加錢
個啲影相鋪,記住唔啱即刻頭也不回走,佢講乜都扮聽唔到
如果想喺嗰度揀影相有咩要注意?
打麻雀
唯一抵係買餅卡
其他野自己約慢慢睇好過, 唔好貪平
入去之前,做好research, 記住邊d黑店,唔好埋去。
去昅後生女
以前去婚展買餅卡,重中之重。
除非,你識人係餅店做,先可能有大d discount。

不過,時至今日,發生咁多事,連登仔結婚唔同晒啦,一定唔會光顧某集團買餅卡!
基本上疫情後d offer擺晒上網,唔一定要去
中伏既錢多過你喺婚展「慳」既錢
有d vendor都伏到出晒名,要去就做下功課先
法國巴黎係台灣婚紗街某黑店既香港分枝。
名畫集團係香港大集團,完全兩回事。

但我要重申,相好唔好,好睇攝影師本人,唔係個集團。
細公司一樣有好攝影,大公司一樣有差既攝影。
以婚照計,大集團從來唔係保証,佢地d規章制度掠你水掠最多。
切勿盲信大集團。
等下啦…想通關有排。
雖然,我認為去棉花堡同卡柏多奇亞影無得彈。
去過, 一定分開行, 有咩都話呢D唔在行, 要問另一半意見
攝影公司上網睇下係咪黑店
中過一次伏

另外一定要壓佢價
試過另一間壓到40%off
可能仲有得再低

今年可以放棄海外pre-wedding

餅咭你買到好大量先有平
可以上網搵人group一齊買
Ok wo
化妝同攝影師都揀咗好耐睇晒作品先揀到
係呀 諗住影完婚紗相先生小朋友
而家調返轉 生咗小朋友先去影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞