IT討論區(112) 近排電話日日比agent狗打爆

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
多謝巴打解答
但無Progamming底係咪應該好做到DevOps
Errrr
我都係自己慢慢讀啲Course努力下ok啦
你有興趣就ok
一係就報tecky補下底
no pay no gain呀
Pay左唔少Course架啦
DevOps 好景啲 但香港要多年幾兩年先完全普及化(你可以睇吓JobsDB LinkedIn opening 判斷)

但你想學 DevOps 就要額外學 Coding & CLI,Coding 首推 Python 其次 Ruby,CLI 就要識吓 Linux Command,另外就係平台相關(AWS,Jenkins etc)嘅操作知識

YouTube 吓 DevOps 2021 Roadmap 會有詳細啲資料 咩 Terraform 之類

但老實講你 QA 想轉 DevOps 係大踏步嚟 因為 DevOps Dev > Ops,你砌 Pipeline 係有好多 Programming 位
當初係點入到行?
多謝巴打詳細回覆
其實我對Programming極有興趣 但對自己性格無乜信心
讀左Python半個月左右 係到砌緊過三關
但發現自己好容易一唔識點做就會分心 然後分分下心就會無左回事
加埋黎緊就要轉工
所以想諗定條路到底點行
由一間鋪既Staff轉左去Back office做TS 然後升左做QA
同埋多數 DevOps 都係對 Development cycle 不滿嘅 Programmer 轉職而成 所以佢哋會熟晒啲步驟 反而要學啲平台點操作

你 QA 想轉嘅最近反而係 Product owner / Project manager

其實做題會分心行咗去我都會 因為做畀自己睇 唔代表唔識/冇能力

建議你學 Python 試吓改變學習模式 起一舊嘢為目標 唔好跟咩 curricular
I see 多謝巴打
身邊無乜做IT既朋友所以唔係太知如果自己想轉位可以點做
自己好容易一遇到啲Blocker就想放棄
屌 夠喇咪再提bootcamp 玩夠喇
有聽聞過Bootcamp係伏既
我同你搞個 Boobs camp 我教 Code scamming
手巴唔搞micromaster既
讀下pluralsight都好過洗無謂錢讀botcamp
NanoPhD
PicoPostdoc
好 我Google下先
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞