IT討論區(112) 近排電話日日比agent狗打爆

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
除左bootcamp 呢
感覺上interviewer唔係好睇
無讀過bootcamp唔入流
呢度咁多人反都係因為驚bootcamp仔搶佢地份工
搞到人地係人地既事,你睇到就ok
但本身識coding 同frontend 同react native ,
再突登走去讀bootcamp 由coding 零開始再讀過 感覺上好晒自己時間
想揾d junior位入左行先
bootcamp唔少cs畢業生
佢地係大學浸左4年再讀bootcamp先入流
你既識係指點識先?搵唔到咪搵agent幫你囉
你本身個background係點?一係揾下d 用react 嘅web工入左行先,感覺好似多opening d
無知一問 有d IT工係咪一定要靠agent 先申請到?
即係間公司唔係比candidate direct apply 要經agent先得?
大學major 唔係純CS degree
不過係有讀過電腦course
Programming, web 同 部份CS course都有讀過。

Apply過幾份forntend工 ,但或覺好似都睇你有冇工作經驗多 就算你有寫過project 都冇乜點望過
有,hr懶果d公司就會咁,另一種係d contract工,你份約係同間agent簽,佢同派你去間公司到做
未去到send 一百幾十份咁跨 但都send 左近廿幾份到 都有一半以打黎約interview, in 完但未有回音。
有d in完過左成個星期至兩個星期沒回音 我就當佢多數唔請了。
其實一般要等幾耐到先當落選?
個d agent工 多數肯比新手入行?
咁你覺得點先好睇

要有cs degree?
咁你會唔會去讀
一個禮拜無覆都當fail啦
Sell到你俾個客 就開心

雖然有啲仆街只係想你透露interview問題
More
透露interview 問題 指純想攞你料?
唔多,但個市場本身就唔多肯比新手入行,所以你interview要show到比interviewer睇你好過其他新手
咁即係做黎做去都去個班老手
但又話it缺 都難入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞