IT討論區(112) 近排電話日日比agent狗打爆

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
年年都有fresh grad畢業
你覺得自己有咩條件勝過依班so call都叫讀過4年書既新手?
缺一埋牙就砌得果d,因為行內好多人都唔砌得
你事後有冇分析番自己邊d位可以做好d? 例如d technical嘅問題,有冇d題目你係唔識答或者自己都feel到concept唔太清晰咁?有嘅話就自己之後揾番答案清番concept,下次就會大機會d pass

另一方面可以繼續寫下side project,當練下手都好
唉咁算
奪埋心水諗移民算
巴打可唔可分享下 點prepare得好d
我諗住寫多一兩個react native 既application
,打算 去外國揾
我估d仆街嘅agent其實唔係想in到,而係想有人in到,所以如果你in完比左d題目佢,佢就可以通水比下一個potential candidate,提升下一個嘅成功機會

下一個人可能係同你爭緊同一個位,但佢有多d資訊,變相對你自己唔公平

利申唔知佢地係咪真係會咁做
香港實在太多仆街
心很累
諗得太撚多啦ching
你in到既立即有錢收,點會特登咁
佢搵左個on9去個客都會詐型啦,浪費時間㗎嘛
不過你衰左佢用黎通水比下個就真既
咁你講唔講到in咁多次都no offer?
水準的確太參差
我承認我廢
虛心受教
覺得自己因為廢而搵唔到工?讀bootcamp
有冇堆介先
tecky
HK No.1
畢業生grad job平均20k以上
商業宣傳 已舉報
客觀事實
IT po內師兄弟不願面對
IT小狗,信心之選
叫人讀bootcamp 上連登勿認真
用1個廢嘅托1個勁嘅
勁既使唔使個廢既去托呀?
cls....
我都唔係入左行好耐, 未必比到太多insight你, 我嗰陣都係中途出家揾web frontend嘅工, 感覺上多空缺過react native, 你話你都有接觸過frontend嗰邊d 野, 如果你唔係話一定要做mobile嘅話我覺得都可以試一試

至於點prep, 雖然有d廢但其實都係要靠平時浸多d, 盡量接觸得廣泛少少, 大概了解到成個流程係點, 同時要對你自己想做嘅嗰一個範疇有深少少嘅認知

例如你話你寫開react native, 如果人地問你react 嘅class 同functional component有咩分別, 又或者叫你講下react useEffect hook大概係點用, 又或者問你react native 洗唔洗做d 乜去處理keyboard behavior之類你有冇一個大概嘅諗法點答? 好多呢d 細位可以問黎推斷你係咪真係有落手寫過, 所以都冇得話點prep, 主要都係靠自己平時接觸多d

有d 公司亦可能會問下你algorithm同data structure野又或者一d language specific嘅野, 有時間嘅話都可以自己睇下

結論係繼續apply for jobs, 同時都要keep住學習, 要知道自己唔係cs出身, 更加要比多d 心機去打番好個底, 加油
Thx 巴打 好有心
我會好好記住你講既野

想問下巴打入左行大概幾耐? 係咪本身都non CS grad?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞