18歲貓貓走了

105 回覆
219 Like 3 Dislike
正常架 我到而加都仲記得佢走嗰朝嘅每一秒
突然抽搐透大氣 分幾鐘之後喺我老豆懷抱入面喵咗最後一聲 然後全身僵硬就走咗
我明架 一開始係會好難過好辛苦架 會覺得成件事好唔真實 好似發緊夢咁
但時間會慢慢令你接受事實 你仲有自己嘅生活要過 傷心過後就要學識收拾心情
想喊就喊啦 有我地喺到陪你
18 = 人 九十幾?
算係咁
same feeling 多謝你地會一直係心裏面掛住佢
我唔敢再養寵物不過我都好慶幸可以陪佢走過呢段路
亦都因為咁唔敢再太愛人或事或物
愈愛愈傷
10幾年陪我一齊長大嘅狗狗走咗2星期
我仲未接受到 日日喊緊
貓貓狗狗係我哋最大精神支柱...
我隻狗狗嗌住痛咁係懷抱走好後悔同自責無早啲睇醫生 到佢有異樣先去睇 之後已經走咗
貓貓今日已經火化 真係好似訓著左咁 好安詳 仲可以摸下佢同佢相處好感動
送佢入爐個下真係知道要送走佢喇
豹仔 希望你一切安好
笑喪,一路好走
rip
我明白
我都係遲咗帶佢睇醫生 有時都諗係咪自己害死咗佢
依家我都未接受到佢離開我哋已經十幾日
覺得好對唔住佢 好想見返佢 同佢講要等我
接受唔到係因為你真係好愛好愛佢呀嘛
突然失去咗個家人 嗰種空虛同無力感係文字表達唔到
但我相信佢知你地有幾愛佢架 佢都一定好鍾意你地
佢嘅一生可以俾你地照顧同埋有你地愛佢 其實佢好幸福架
你地處理咗佢嘅身後事未? 未嘅話可以諗吓最後嘅一程仲可以為佢做啲咩
小天使
我隻貓7歲我都好驚有呢一日

樓主加油
上星期火化咗了 帶咗好多佢鍾意食嘅嘢
佢火化果刻就再摸唔到佢柔軟嘅身體 好心痛
一直都當佢係我一齊成長嘅摯友
帶咗骨灰返屋企都好牽掛住佢
火化前眼花花以為佢仲有呼吸同識郁 要入爐既時候真係好唔捨得 真係會以後都再摸唔到佢啲毛同手仔腳仔 但係雪櫃拎出嚟成個鐘有陣up味令我知道幾唔捨得要放手 唔好再要佢係到擺到變味喇
善終幫佢扮完靚靚佢好香 我聞唔到陣味 但摸住佢手仔真係好軟我都唔捨得放手 真係接受唔到
佢會唔會怕寂寞 好希望佢返黎探我哋
真係好軟 似訓左教所以真係有錯覺以為佢係未走
到火化嗰刻先真係相信佢唔會醒返
佢個身真係軟到好似平時瞓覺咁 只不過唔再係暖笠笠 唔再有呼吸 唔再會瞓醒
真係覺得一切都唔真實 好辛苦
無咗佢無法正常生活
巴絲打你哋點面對主子嘅離開
嗰段時間我每日都以淚洗面 一直攬住佢張被仔唔放幻想佢仲喺我身邊 完全適應唔到日常生活
需要等時間慢慢沖淡痛苦 等自己習慣冇咗佢嘅生活 等自己對嗰種傷感麻木
過咗一段時間之後就慢慢開始接受佢已經過身嘅事實
而加諗返起佢都會唔開心 但已經接受咗嗰種痛嘅感覺
做緊嘢既時候/分下心會好小小因為覺得佢好似仲係到咁 但係一靜落嚟 睇番啲相 番到屋企既時候又記番起原來佢已經離開左我時候就會覺得好空虛又有啲自責 覺得自己做得唔夠好 搞到佢病搞到佢唔舒服啲走
我接受唔到佢已經離開
我同自己講佢一直係我心入面
我有好多嘢想同你一齊分享 好對唔住
有個好好主人佢其實一直都應該好開心
已成遺憾 如果可以救到佢...
又係我 依然好掛住貓貓 喊到停唔到 好似無人明白我既傷心咁 有無主子一齊分擔下真係好痛苦好寂寞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞