有無痛風人士有食呢隻保健產品?

80 回覆
0 Like 8 Dislike
其實你真係要試下自己食幾多野會痛
人人體質唔同
試下戒到好清之後慢慢一樣一樣野試
因為話紅肉,海鮮,內臟嗰啲都唔係人人都完全唔食得
醫生叫我飲食做起
鬼佬會食車厘子

好似話因為鉀可以幫助排出尿酸

除咗多啲飲水,少啲飲咖啡茶

痛嘅話就食藥,非常痛就落診所打針,長遠都係要戒口
又點樣呀又走黎衝擊我
Potassium降血壓架咋喎
我打potassium intake and uric acid我淨係搵到Potassium同uric acid腎石咋喎
講potassium點會講車厘子唔係講蕉?
我之前有衝擊過你咩

Cherry juice treats gout flare-ups by reducing the level of uric acid in the body. Since uric acid buildup is what causes gout, it only goes to reason that cherry juice could prevent or treat gout flare-ups.

https://www.healthline.com/health/cherry-juice-for-gout#how-it-works

真係車厘子我冇記錯
係記錯咗唔係 potassium

According to the study, cherries reduce uric acid because they contain anthocyanins
油炸同高醣一向大忌
其實你食得多果糖(fructose),特別d台式嘢飲落好撚多,身體用要特別額外用多d ATP (energy 代幣) 去代謝d fructose, 轉成fructose -1-phosphate

ATP在過程中被消耗咗,成為AMP,最後代謝變返做purine類(adenosine)

所以唔係直接由fructose 變成purine
我有睇過d節目,入面有講cherry, 士多啤梨,藍莓,火龍果都有呢類嘅成份

士多啤梨仲額外有少量止痛效果,含多維C都有用

不過每日唔好食太多 果糖過量都係會奶嘢好似每日一碗份就好

另外牛奶 (must 高鈣低脂) 有研究發現每日飲2杯可以降低病發率,當中的鈣質可以幫助身體排出purine
唔係你衝擊
上面有個講fructose

你條link嗰兩個study
1. 人數少(一個係8個人,一個係pilot)
2. 每日飲一杯cherry juice多糖到一個點
2.1 一杯果汁係要用好多好多生果榨出黎,即係入面有好多好多果糖,唔計上面有人講果糖會間接升尿酸,咁都係好唔健康

就算真係有效,有大型study支持,我唔會recommend人地長期咁飲果汁
不如正經食藥好過
長痛應該要食藥,食水果可以多食cherry, berry. 都可以食supplement 幫下嘅

https://www.iherb.com/pr/KAL-Uric-Acid-Flush-60-VegCaps/79006?rcode=GJS832

終於有同路人

請問我咁樣係咪好嚴重
係 正路 508以上己經癲
師兄痛成點
上邊啲巴絲都講晒要戒乜

我就中佬一個

前幾年戒得好清幾乎日日運動係無發過

呢兩年懶而且間中有食禁忌野
所以都發過幾次

年紀大

以前都係一星期左右雖然極痛痛到訓唔到
但都唔想食藥

上上次差唔多半個月都知好有警號

上個月發一開始痛

一起我就去睇醫生打針停左
因為年紀大我知一發會痛兩個星期

今次真係要戒得好清好清了

仲有多飲椰清水有幫助
我發係食糯米飯或者牛之類

呢度都不時有痛風貼

我見有啲巴打廿幾歲就有
我諗真係要睇睇醫生搵原因
我年紀大好簡單就係食得太多
一定戒口,如無可避免食左,發作時食秋水仙鹼、止痛藥、消腫藥。呢三種應該西醫必開。
呢的保健產品就算把啦
問你隻腳腫到幾大
極度嚴重 加埋我超級重 兩隻腳痛到仆街
仲要係2017
依家唔知咩度數了
556 同 9.4
平時唔食海鮮,通常年幾發1次
病發共通點好似係飲可樂同奶茶
每次病發前都唔覺有食d咩特別野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞