有無痛風人士有食呢隻保健產品?

80 回覆
0 Like 8 Dislike
藥我唔識
不過佢飲好多水,都係間唔中食多左痛下
每次食三四日藥就冇事唔係長期食

Fructose

Purine

Purine啲nitrogen喺fructose邊撚到生出黎?
佢幾大?尿酸值幾多知唔知
師兄都有痛風?
OK 當我錯 你男朋友食多D糖
3x歲大肥仔
唔知佢尿酸值
不過佢一日飲4L水又係差唔多日日食雞,拍拖出街先會食下其他
係有時佢去打邊爐會忍唔住食幾盆牛肉先會痛
所以我覺得飲水同戒口緊要過食藥/食supplement
見字飲水
樓上個女人話唔關糖事
減少對腎既負荷
好 糖真係無介 聽日開始介
冷靜啲先

不過糖我反而真係無介 聽日開始試下介先 多謝大家建議
唔好嘈交啦大家都係比建議姐 我相信大家都無惡意
呢句真
可樂果啲我無飲 其實我都係開始介口一個月多啲
因為我2個月前先開始痛到行唔到 1月先驗到有痛風
我0.47 甜野無介過口 聽日開始介
我過年食左2日盤菜就奶曬野
大量果糖(fructose)會好似酒精咁喺肝代謝
唔係大量唔會
講緊係怒隊汽水或者食6、7份生果咁多

淨係fructose會,其他糖(e.g. glucose)唔會
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/#!po=27.7027
呢個仲有個reference話你汽水同果汁會,生果唔會
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220309884

Thanks
長知識
之前以為叫人戒糖純粹減重
我話糖唔會生尿酸姐搵左paper睇啦sor囉
淨係果糖直接關事
但減糖可以減重我冇話唔駛減
我自己就戒唒紙包飲品, 罐裝飲品, 食LUNCH送既凍飲,
雖然有時都忍唔住會飲, 但以前日日飲
師兄平時食啲咩?
咩都食都唔會痛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞