後生仔尿酸高有痛風

225 回覆
5 Like 6 Dislike
唔係飲酒就會有痛風
係你本身有痛風再飲酒就會發作
有痛風的人可能是本身代謝問題 尿酸排唔切
你 你再隊果糖比個身體 身體會造多咗嘌呤 加劇尿酸積聚
本身讀生化 最近拎返d paper出來研究
食物含普林 (purine)嘅量高/中/低只係“參考” 實際應該睇吓該食物中含什麼類型的普林

大部分的植物性食物(香菇, 豆類) 入面purine 60%以上係腺嘌呤(adenine)和鳥嘌呤(guanine)
adenine 和guanine 唔易變尿酸ga

動物和海鮮類則有50%係次黃嘌呤(hypoxanthine)。Hypoxanthine 係元兇 好易變成尿,肉類少食d la.....

高嘌呤植物,Hypo 比肉類少,所以無咁影升高血液中的尿酸 觸發痛風機會低 非病發其可以食返多dd 唔係營養不良
蘑菇係咪safe我好鍾意食
一星期可以隊5pack
理論上無你食肉咁易發 你逐少將食量加上去

記者抄文
https://topick.hket.com/article/2889191/?r=mcsdwp
我都好鍾意菇類....一打邊爐狂啪
食啲排酸丸應該都有用
點痛法
減肥接觸到低碳飲食
低碳飲食令我食好多肉都冇發作過
所以我係信其實唔關食肉事
而係你食d乜野落肚 影響到身體産生多餘既尿酸
答案應該就係糖份/碳水
我關節有晶體
你喺邊度check?
痛風石咁難怪
叫你食咁耐應該都係想溶石
其實每個人觸發個原因都唔同
菇類豆類都唔係必然會發病
有時就算戒口,自然累積都會
不過打邊爐都係盡量唔好啦
除非你食齋煲
唔係你有肉就食乜都直接吸收大量嘌呤
斷食
因為天氣開始潮濕,唔好放棄健康生活
加油,慢慢身體會變好
一濕一凍特別易出事
飲多啲暖水,唔好怕食薑
一自暴自棄好快會打回原形,一定要持之以恆呀巴打
我冇自暴自棄呀 好後生已經有 依家發作心態都好平和 精神上麻木左
食得好清呢幾日 肉都唔食一舊 唔知做咩唔小心大力咗少少行幾步 又腫過
reply 樓上個師兄
運動黎講突然做好多運動係好大機會導致Dehydration 然後發作
建議都係慢慢take up番個training volume
祝你身體健康呀
yea 醫生都建議一個月減1kg好

想問大家個患處唔痛之黎 仲有少少鼓起是正常嗎? 唔痛唔發熱 但比以前tuk起咗
我3/1比起2/7輕左2kg
但係我上個月靭帯傷左一直由1月中休到2月尾先再做翻帶氧
懷疑咁樣出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞