後生仔尿酸高有痛風

225 回覆
5 Like 6 Dislike
早幾日第一次感受到痛風 腳趾痛到又腫又痛行唔到,之後發現個原因係打邊爐食海鮮、牛肉加飲咗幾多酒

利申:3頭,平時唔飲酒
朋友話可以轉飲 non alcohol all free的酒
樓主 you are not alone
我尿酸0.67 年齡同你差唔多
1月頭上到膝頭發作
要篤拐杖先行到 仲要行得勁細步
由發作已經返唔到工 休到過埋年先返到
期間去左養和度睇醫生
醫生同我講 年半將我變返普通人
我聽到真係想喊出黎 終於有得解決
我24歲開始有 呢兩年嚴重左好多
好撚痛苦
菲布力本身都係比高尿酸血同嚴重痛風關節有痛風石
用黎長期尿酸控制
中至輕微都可以食,不過用黎當預防日日食就真係太癡線
最多當療程食兩三個月
係 第一次發作果陣真係屌出聲
你地食開咩藥 有冇ching係食緊長期藥
我睇私家專科開比我
話要食成年
發作緊覆你
差不多一年無發作過
食得算清(基本上我就算燒肉邊爐都無乜點發)
係上個月靭帯傷左休息左成個月無運動
一開始去翻gym就黎料
止痛藥食晒 用之前用剩消炎藥膏頂住先
星期一仆去睇醫生
慘在岩岩訓矮頸
顧得上又顧唔得下
俾我死左佢算啦

你尿酸好高?要叫你食成年黎控制
我問醫生佢都係叫我食兩三個月左右
之後再睇情況黎食
有冇人知有冇D家用機可以自己驗?

下下去醫院安排抽血要就時間.........
你Google搵尿酸檢測機都有好多
不過痛風呢樣野就算係測到係正常尿酸範圍
都係會一樣發作,兩者係有關不過唔係必然
十日前我都奶咗嘢
我以為我 35 歲已經算好後生
原來呢度有咁多後生仔都出事
我最主要係成日飲紙包飲品又唔做運動
平時唔係大魚大肉
但仲未去睇醫生
戒口方面無從入手
網上啲資訊又混亂
有啲又話食得菠菜 有啲又話唔得
有啲又話可以食蛋有啲又話唔可以過量
本身已經唔食豬牛
加工豬肉例如午餐肉雞肉腸嗰啲就會食
而家好似乜都唔食得咁
老母煮飯都話我麻鳩煩
淨係以後有咩可以食已經搞到個人勁困擾
最撚驚係到時啲結晶侵蝕咗啲軟骨會殘廢
但嗰啲結晶又冇方法可以溶解到
咁後生就有痛風都唔知以後點算
我都有食Febuxostat 食半粒!
一般都唔keep住食。都係隔幾日食半粒。
上年check 過0.33尿酸。
唔知咁樣食有冇問題
尋日開始發作,唉
今個星期飲過一支手工啤,唔夠訓,星期待晚同朋友邊爐又飲左800ml 啤酒,而家奶哂野。
腳趾公較位腫起左,食住止痛藥先,唉

以後一定一定唔飲啤酒
啤酒真係唔可以掂,以前我每三個月發作一次,呢兩年戒左啤酒就無再發作
同d人講減肥減到痛風d人當我on9仔
要飲啤酒食海鮮
我覺得唔食加工食物 多食蔬果
有恆常運動已經幫到好多
講真比你跟個個表黎戒都未必有用
尿酸2~3成係食物 7~8成係身體自己整出黎
建議都係由身體入口 當然海鮮牛呢啲heavy野可以唔食就唔食啦
同埋每個人發作果個誘因都唔一樣
有啲人一食海鮮就出事 有啲人一飲酒就出事
我自己就係訓得唔好/天氣突變/壓力大就發作
對我黎講做運動就係perfect solution 因為可以改善睡眠同壓力 而食果方面我就冇話特別戒到好清
師兄你要搵吓自己個誘因係咩再處理佢
祝咁多位心境開朗 身體健康
咁難怪戒口冇一個好準確嘅答案
不過啲結晶會不斷蠶食我啲軟關節
呢樣嘢先係令人最擔心
所以最主要嘅答案都係多飲水同做運動
多謝你嘅解答 非常有用
20歲左右第一次發
腳趾關節
以為普通整親睇跌打唔識好
一驗先知超咗少少
個陣唔常飲酒

大個啲就冇理開始飲得多
但本身飲好多水
一日3L 起碼

24左右就嚟一次勁嘅
痛到風吹都痛,要入院
但都係超少少
個排就keep 住好返又去飲/打邊爐
之後又翻發

比個建議大家
一定要有止痛藥係身
少少感覺痛就要食
發咗好難退
日常生活就多啲啪水
食完/飲完高危嘢就飲得再多啲

利申: 60kg左右 不肥仔
飲得多水,但都多酒
估計身體天生排酸排得差
日日飲冇事果班係體質好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞