LIHKG 箍牙討論區 38

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我箍左9個月先開始拉骨釘power chain
但係都未見到拉入既效果
你幾時先開始用骨釘+power chain?
第7個月上骨釘,但未上power chain
第9個月先上power chain拉
我箍左半年剝牙嘅牙窿差唔多已經埋口,第一次覆診開始拉橡筋每日要戴22小時,之後第三次覆診再換埋每粒釘用power chain,而家覺得排牙拉晒入去咁濟
哇絲打你進度咁快
咁你覺得效果滿唔滿意
你冇打骨釘?
咁耐
武肺停咗服務?
嘩咁快我剝牙個窿都仲好大
其實都箍左差唔多五個月
我一開始到而家都係戴最廢嗰隻橡筋
每日八至10個鐘咋
係上次複診整咗啲橡筋喺四粒門牙
唔知幾時先拉入去同埋我應該係唔洗打骨釘
係一次過 頭一日麻醉散咗好痛,食定止痛藥都唔掂,但第二日之後好好多,依家唔痛
箍咗三個月左右 上排牙已經落齊釘同鋼線
但因為下排牙比較唔齊 要係後拉啲位
下前面6隻牙下次覆診先落粒粒同鋼線
但最近發現其中一粒牙有裂痕(下排牙中間 未上粒粒
想問吓會唔會有影響 好怕一用力拉牙都碎
仲有半個月先有得複診 先上嚟問一問
想問下有無人知醫生話收入幾多mm係講緊前面門牙後退既距離定係後牙後退收窿既距離?定係呢兩個距離係一樣的?
我冇落骨釘呀,我初初都好滿意個進度,覺得啲牙郁得好快好開心,但當本身好亂嘅啲牙拉齊之後多咗黑三角,搞到好擔心同唔開心⋯⋯希望之後拉緊情況會好啲,不過箍牙同洗牙醫生都冇講啲乜,仲話我進度良好
可能因為你個情況係拉齊啲牙先將牙窿埋口?
我本身啲牙又亂又逼所以一定要用剝牙嘅牙窿去偷位比空間移動排牙,我本身都係繼續戴橡筋,但臨走醫生話覺得我啲牙進度好話啲牙識自己走位,就決定比我試下唔拉橡筋直接用power chain
我自己理解係成排牙可以拉入去嘅距離~
唔知有冇get錯
咁可能因為你啲牙郁偷位收窿快
我本身排牙已經齊 淨係收入去就得
不過依種要就角度既前牙後退仲慢
同埋諗住睇下收入到幾多再睇下打唔打骨釘
尋日上埋下排箍,完全食唔到野呀蛋卷都要妹下妹下咁食
真係要去返牙醫度check啦!
如果隻牙嘅情況唔好,可以唔直接喺隻牙度痴粒粒,我其中一隻牙差唔多一半都係補嘅,我牙醫加咗個鐵圈喺外面再上粒粒,就可以借一借力,唔係直接用隻牙去拉~
你係箍邊個?因為我都係7粒上4下3
晚餐飲湯+食碗仔翅D湯 兩個鐘後已經肚餓
各位岩岩開始上箍食咩野 我已經就快唔記得咀嚼既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞