LIHKG 箍牙討論區 38

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$40000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶

了解更多:20200406【杏林在線】傳統箍牙vs隱形牙套
感謝「中國是日本的」巴打提供以下菲臘牙科教學病人資訊
我分享一下一個新手係菲臘箍

上年年尾就收左我
(我係無refer.係見到佢網上話收症9衝去send email既)

但我之前係佢度mock過一隻打平橫生壓住神經線既智慧齒,都係晨早流流去排,結果都係收既

第一次去就會話你知收唔收你
(收你既下次要比幾千蚊.如果你做既會扣返)
去照個x光,影下相左右面骨大小有無問題,做個牙模

第二次隔左一個月左右啦.叫你返去睇模同講下點同你做

首先我case 佢話本身唔係好嚴重既,但係我牙腳短
正常人有12mm ,我得8mm (最多只可以縮2mm)
姐係6mm所以我就變到好麻煩同要慢慢做

另外有倒及牙,中線唔正,門牙隔離左右兩隻都縮左入去
同牙較有問題(呢個真係個陣先知)

聽到咁樣都已經收得皮其實..

講完一堆你既問題就同你講點做,同幾耐

我case 佢要我mock我 mock 4 隻(本身已經mock左4隻智慧牙)
mock個 4 隻仲要唔係上下對稱既
上面就mock 門牙左邊第三隻 , 右邊第三
下面就mock門牙左邊第4隻 , 右邊第4隻

我當時有問醫生你唔係叫我mock上下對稱怕唔怕明顯大細唔同,佢話唔會

黎到戲肉幾錢呢?
二萬五!但唔包mock牙要自己出去mock
但要搞3年至4年

佢比左幾分鐘你諗做定唔做
我一講完做諗住下次先黎料
點知唔係就即刻落藍色膠圈
好好彩個朝有食早餐.酸軟左成兩個星期,我仲好記得一星期後新年
同屋企人拜年食飯,食個麵差d濁親

我都唔知係我衰定醫生落得太淺,原定一個月後返去上箍,點知第三個星期甩左個,我淆到仆街,9秒9 text個醫生甩左點算

佢話你一個無問題同差唔多返黎上箍可以不用理會
點撚知跟住話支那肺炎停課,無得返去搞都算

8個膠圈甩9哂,呑左落肚會諗至少 3個
同佢講啦佢話覆診前早一星期返去落返就可以

跟住佢其實send左信比我,叫我去mock牙好撚彩無一早mock,如果唔係個4個窿

到宜家有半年年頭話做..到宜家都未做
到下星期去上箍,我真係希望順順利利上到

有幾樣野想話比想去菲臘牙科睇既人
第一
係咪一定要refer先可以去做?
唔係!我係2019年12月見到佢網到話收症即9秒9申請,大概兩個星期至3個星期有人打比你同你約幾時間

第二
唔好諗住你想幾時睇就幾時
因為醫生要同教授夾時間,同埋佢會問你下次幾多號得唔得,個日唔得就要再下個月,你睇開星期三就每個月某個星期三既上午
所以時間方面自己衡量一下

第三
價錢幾錢?
每個人唔同啦,但決定左做既之後個次比要幾千蚊,
同大概第三次就比半數但會扣返之前個幾千蚊,之後每次覆診都係比一千

第四
箍牙費包唔包mock牙?
係唔包既,我就問過幾間mock牙都話400-800不等一隻未計咩檢查費乜乜柒柒
最後我2100四隻包檢查包麻醉包藥

有咩問題我盡量解答啦關於係菲臘牙科做教學病人既野
了解更多:20200406【杏林在線】傳統箍牙vs隱形牙套

https://www.youtube.com/watch?v=SY-WHgzNgyo
新手入黎認住呢堆黑店呀
苦主請隨時留言補充

1. 康齒堂 游舜華
有無係 康齒堂 / 游舜華 度做 隱適美箍牙 cool牙 既受害者
https://lihkg.com/thread/2031041/page/1

2. 康霖牙科 林靜怡
代女友提大家箍牙唔好去康霖牙科。

1. 啱啱開始盛行隱適美嗰時,已經用網絡打手去sell呢度箍牙好,朋友介紹即場9折,宣傳手法已經係有問題,所有人佢哋都建議箍隱適美,而傳統牙箍同隱式美佢哋開嘅價竟然係一樣,目的就係想人揀隱適美,咁佢哋就唔使自己咁辛苦去傳統牙箍客,密密接客印牙套就可以賺多啲錢。

2. 見過林x怡醫生幾面就無啦啦將我女友轉咗睇另一個新加入嘅牙醫,明明佢嘅主診醫生係林醫生,當時佢係喺林x怡自己仲係一人診所就開始箍,唔存在有啲打手話一早講好咗林只係顧問角色呢樣嘢!

3. 初初上到去都係用傳銷手法帶人入房仔吹奏一輪,要你即時決定,俾咗錢之後態度就差哂,過往上去等覆診要坐成一兩粒鐘,入到去就只係睇你一兩分鐘,因為佢哋啲姑娘又係應該有私佣分,其實係sales黎,所以sell得好落力,結果就係亂接太多新客,完全冇諗過要照顧好新舊客人,咩都搞唔好就走去擴張!

4. 箍衰哂排牙,2016年林靜怡俾人告佢疏忽要索償,最後都應該要賠錢俾人,苦主唔止我女友同告佢嗰個,女友仲有識其他人都係之前上網見好評去試,中哂伏,宜家網上開始多人去提出呢間嘢有問題,有需要可以喺網上搜尋多啲關於呢間嘢嘅黑歷史。
Copy返喺度先
上網睇到呢條片 覺得一定要share俾大家

https://youtu.be/GW2T1FYrkVk

https://youtu.be/1cMrqDvbrRY
Smile Direct club
正一垃圾
唔該打手唔好再入嚟扮問:XXX隱形牙箍掂唔掂
一概回應:「冇錢可以儲錢,牙冇咗就玩完。」
仲有呢個
TL;DR:你要知既野大概都係 1. 點樣箍 2. 會箍成點 3. 箍幾耐 4. 埋單幾錢
—————————————————
Consult 前你要明確自己箍牙既目的:
1. 有咩唔滿意
E.g. 齒列不整、咬合不正、嘴凸、露齦笑、笑容唔好睇

2. 想有咩改善
E.g. 齒列整齊、咬合正常、個嘴喺 E-line 入面、大笑只露 2mm 牙肉、微笑曲線同下唇平行

Consult 時以下問題應該要得到解答:
如果未照 X-ray
1. 排牙睇落有咩問題?
2. 大概可以點箍?
3. 有冇相似案例?
4. 大概做到咩效果?
5. 大概箍幾耐?
6. 大概幾錢?
7. 唔同箍價錢有咩分別?
8. 價錢包 / 唔包啲咩?
9. 首期幾多成?分期點分?

如果照咗 X-ray
1. 齒顎條件適唔適合箍牙?
2. 需唔需要剝牙?點解?
3. (如需要)剝幾隻?剝邊隻?幾時剝?
4. 需唔需要打骨釘?點解?
5. (如需要)打幾粒?打喺邊?幾時打?
6. 適合邊隻箍?點解?
7. 總共幾多錢?
8. 首期俾幾多?分期俾幾多?
9. 幾耐覆一次診?
想問有無人搵過dr smile箍牙?好唔好?
上面咪有片囉
明明先係上兩層 係咪懶到咁
dr smile
笑死人咩
lm
專科話要剝智慧齒,有啲卻步
我問過一間 剝一隻要6500.....
主要係隻智慧齒未生出黎,要鋸骨搞,同埋下智慧齒近神經線,我啲牙未話好亂係有少少咬合問題但又無得唔信專科
普通科都4000啊
佢都係話我貼近神經線
請問大家我有隻多生齒 剝要1500
智慧齒4隻生曬但暫時唔影響排牙
上排剝1500下排3000
剝曬total 10500都好貴下 想問呢個價如何
同埋有無必須要?醫生話可剝可唔剝
痛唔舒服就剝 但我暫時都生得好地地
同埋之前剝左4隻小臼齒 再剝怕無牙用
應該可以箍一陣睇效果再決定剝唔剝
我都箍左9個月了
呢9個月隻多生齒越嚟越頂住自己
好生唔生係牙肉中間飛左一隻角仔出嚟
所以會打算剝
但4隻智慧齒係未開始箍前兩年已經開始生緊
到依家都未完全生曬 究竟係生得慢定停左
之前consult
我本身下顎骨有少少歪
所以箍完出黎中線都唔會對得準
如果想對準啲中線 可以下排牙剝一隻

想問大家有冇試過呢個情況?有啲驚剝一隻會唔平衡
如果剩係箍一邊 價錢係咪一樣?
大家係咪只會係一間專科度照x-ray做牙模,之後可以拎去其他幾間諮詢
#5 唔該你追下po
如果你冇問題 咪去整
係呀,同一樣野無理由比多幾次錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞