計劃進修PhD/Research討論區(17) Windows JJ快d backup

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

留名

呢個巴別塔嘅意象,似係神學多啲。當然,西洋語言學好多概念係出自神學

其實呢個po入面嘅人,以學歷嚟講 (甚至可能係iq) 可能係香港top 5%。
小弟除外

其實呢個po入面嘅人,以學歷嚟講 (甚至可能係iq) 可能係香港top 5%。
小弟除外

小弟除外x2
有無文科撚?

小弟除外

我數漏左我

小弟除外

我數漏左我

文科好扭曲,成個學術界都係英美主導,星澳紐為輔,如果你係歐洲大學嚟,已經係異類。香港本地大學出嚟更是狗也不如。

小弟除外

我數漏左我

Parity 係economics 點解
睇文睇到有度講rental parity 睇唔明

exchange rate parity
put-call parity
有兩舊嘢一樣。

姐係當係price 咁理解

類似啦。

受教

通常都係如果parity唔hold可以arbitrage
不過rental未見過

Caveat emptor都要吧

留名

呢個巴別塔嘅意象,似係神學多啲。當然,西洋語言學好多概念係出自神學

有無文科撚?

我同擇巴係ling

Moyashi巴係culture

之前有一個hist同一個political philosophy,不過好似潛咗水

另外仲有三個ling巴打,不過呢排都潛咗水

文科好扭曲,成個學術界都係英美主導,星澳紐為輔,如果你係歐洲大學嚟,已經係異類。香港本地大學出嚟更是狗也不如。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞