【歷史之筏】(有片) 一見到舞獅,便想起源遠流長的印度文化

203 回覆
73 Like 1 Dislike
Tui
細個睇黃飛鴻鐵雞鬥蜈蚣覺得傳統獅型啲
Tui
應該得返武術團體、圍村、拜神節目活動先見到
舞蹈同粵劇我冇乜認識, 應該冇牽涉粵劇, 但唔排除啲文化嘢有互相影響
或者你講啲功架係武術動作嚟, 因為舞獅馬步全部來自功夫
同新派比, 傳統比較著重動感, 要CHOK隻獅, 個獅頭由呢一點擰去另一點DUP停, 又CHOK去另一點, 啲毛呀鬚呀喺度震, 咁就好睇. 而「一點快速去一點」亦係演示功夫嘅要點
要同人攞多啲料先敢詳細講
粵劇的確同習武有關,紅船戲班好多係反清分子。

新派嘅獅頭造型係嚟自邊度?算唔算係香港獨創呢?
Tui
Tui
其實以前各行各業都會習武, 因為武鬥真係好普遍
最多係同反清分子、幫派有關, 例如洪門, 南派功夫都係離不開幫派

醒獅獅頭款式無論新派傳統, 都不外乎佛山庄、鶴山庄、佛鶴庄, 正是源自廣東佛山同鶴山
遲啲再講下
Tui
支持!
Tui
Tui
Tui
唔多明,即係有人去咗外國先第一次睇到舞獅?
Tui
點解醒獅個樣唔同嘅呢? 點認? 有乜分別?

其實獅頭款式可分為佛、鶴兩種庄(裝?),就係源自於廣東佛山、鶴山兩個地方,不論傳統、新派醒獅所有獅頭都離不開呢兩種款式。

佛山獅 / 佛山庄 / 佛庄

最早亦可謂最正宗嘅設計,源於佛山
外型呈立體四方形
最易辨認係上唇翹起,露出牙齒
相貌比較威猛
獅頭亦比較重

鶴山獅 / 鶴山庄 / 鶴庄

由鶴山人馮庚長(1852-1907)基於佛庄所變化出嚟,馮亦創出新嘅舞動方法同獅鼓打法,為舞獅注入新元素。
鶴庄形狀較呈立體長方形
最易辨認係嘴唇唔翹起,呈水平U形,尤如鴨嘴
相貌比較溫文
較佛庄輕盈, 可以做出更多靈巧動作, 舞動時俾人感覺亦冇佛庄咁惡
相信新加玻馬拉最早引入嘅應該係鶴山獅,新派獅亦多用鶴庄
每日頭條 - 關於新加坡舞獅的那些事兒
https://kknews.cc/news/z6vjlxg.html

佛鶴庄

就係佛、鶴兩種設計混合
以我理解係基於佛庄設計,嘴用鶴庄鴨嘴,而嘴縮短到貼近面部,呈佛庄立體四方外型
不過其他資料講又唔太一樣,我都唔太肯定

就算同一隻庄唔代表相同形狀,視乎紥作師傅同客人喜好,形狀長少少短少少、鼻大定細等,冇統一標準。
咁應該用邊款? 某啲門派或團體會傾向用某一款式,例如洪拳、蔡李佛派傳統係用佛庄,否則冇乜所謂。
令我奇怪嘅係,現代資訊發達,可以交流更多創意,但咁多年都冇人可以再創經典,改出佛、鶴以外又受歡迎嘅獅頭
呢個年代一般大眾唔會識睇㗎啦
交咗貨、觀眾拍手掌、收完利是咪去下場囉
如果識睇既話應該屌晒老母
舞大頭佛
通常會係身手最好果個
因為獅頭好多時睇唔到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞