【歷史之筏】(有片) 一見到舞獅,便想起源遠流長的印度文化

203 回覆
73 Like 1 Dislike
居然係咁
多數都係得兩個意思

第一個我覺得比較貼切通常採青都係用生菜,生菜諧音似生財 呢個我就覺得比較貼切解釋

依個解釋就係反清復明 隻獅子採青(清)食咗清朝佢所以獅子先要食生菜

咪話食菜啊七星伴月飲啤酒 真係搞唔掂

如果有人臨時整蠍子青 蛇青 仲有蟹青嘅話真係好考個狮子臨時發揮點樣演繹出嚟
何謂蠍子青 蛇青 蟹青?
tui
咁有時新年啲醒獅團隊會巡舖或者街市

可能有啲街市老闆無理由咁容易俾你採青
(實質係無理由咁容易俾你賺錢)又或者真係想考師傅功力or增加氣分咁

咁佢哋會用水果同其他物件例如刀叉等放係整隻動物出嚟

譬如如果個老闆整隻蠍子🦂️咁隻獅子要拆咗由老闆整出嚟嘅蠍子

寓意打低隻蠍子再採青
有啲咁嘅習俗
真係未聽過
有嘅獅兄你大約接觸咗醒獅呢行運動幾耐?
Tui
我冇玩過㗎
Tui
Tui
Tui
Tui
瓦房店
Tui
Tui
Tui
lm
lm
老老實實, 香港果隻最靚
想再講下傳統同新派分別

搵兩條典型嘅新派獅(唔跳樁)同傳統獅嘅片做對比
因為現時唔少新舊混合, 想搵返出新舊各自最純正嘅面貎

新派獅 / 馬拉獅
姜氏係香港知名嘅職業獅隊
https://youtu.be/s-fb_pQ3e6I?t=11

傳統醒獅
武舘會慶、圍村獅隊舞獅, 睇隻獅頭個款可能有幾十年歷史
https://youtu.be/wNm73v3TseA?t=405

將兩隻拍埋可以睇到造型上分別
左邊新派獅, 右邊傳統醒獅
(左邊獅頭雖然唔同樣, 係款式問題, 傳統都有呢隻鴨嘴鶴山庄)

可以見到左邊個身(獅被)短好多, 因為新派好多動作都要捉住條腰做, 尤其啲舉起舞獅頭者嘅動作
右邊傳統獅長好多, 望落大隻啲; 而且傳統舞法冇咁講求二人合作, 而係俾獅頭者有更多空間個人SOLO, 例如突然彈前、彈後、加速, 身長就有更多空位俾獅頭者爆SEED

然後見到用色、裝飾分別, 新派獅會用同一隻鮮明顏色, 亦會用反光鱗片、金粉、發光LED呢啲現代嘢做裝飾. 傳統獅當然唔應該有呢啲嘢. 而舞法分別就如片1咁, 新派彈彈下, 好多跳躍, 以及雙人特技動作. 傳統獅就穩打穩扎, 較著重表現出喜怒哀樂、動靜驚疑各種表情. 鼓嘅打法亦唔同, 不過喺片1分別不大

點解新舊咁唔同, 係咪新嘅進步啲? 可以話要求唔同, 舊時代需要醒獅要表現出威勢、醒目、兇猛, 但現代觀眾更需要一隻可愛𥋛目嘅吉祥物, 為喜慶場面綿上添花, 而新派獅亦不斷改進, 理所當然成為巿場主流. 傳統獅有其風格同美感, 卻似乎漸漸消失, 喺香港不斷起起拆拆不斷改變嘅同時, 係咪都應該欣賞同保留下傳統遺產呢
我都覺
傳統獅真係好少見,感覺舞蹈性再強啲,好似帶啲粵劇功架咁?
新派就似雜技咁。
師兄有心搵機會分享下畀大眾知,呢啲都係香港文化一部分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞