6800 xt 定 3080

105 回覆
18 Like 51 Dislike
AMD 用好多open standard 冇獨食技術
之前AMD SAM 得Zen CPU 用到不過有啲Intel 底板update BIOS 都一樣用到
Geforce driver 一樣多問題
參考佢release notes
我諗A/N 唔係有是但一間退出咗PC graphics market, A卡driver 差呢個都市傳說都唔會係華人社區完到

直頭有啲人乜都唔識但跟住講一句A卡driver 差就好似有一種自己係小白但已經升昇咗做行內人對PC graphics market 好有鑑賞力既優越感
on9
有dlss差好遠喎

除非你話唔開rt唔用dlss
你換任何一件PC component 都有機會好似咁炒

我自己同一部機裝過晒A/N 卡都冇事既, 同埋我用DFU 去完全移除driver 先換卡
我淨係可以話你知Windows WDDM driver 架構唔會俾你炒卡炒到自動熄機同電腦風扇都停埋

你如果堅持張卡100% working, 0 hw issue 咪唔駛去代理直接放二手囉
啱啱打錯, 係DDU device driver uninstaller先啱
建議你試下
無人笑amd去接主機單
但事實就係主機單margin細 要求投入又高 當年product有競爭力嘅話就唔會咁平價接 amd當年平價接黎就係為左吊命 ps5加價都無咩加價空間比佢
NV可能真係都想有得接 佢想買起arm都係想做得起soc 但係而家佢卡已經供不應求 仲要全部高階卡 outcome黎講唔接係賺過接 可以睇NV財報 遠比amd大嘅研發成本 margin同profit總額都係遠超amd
賣左佢囉 而家dcfever 5000公價收緊
玩2K或以下唔開RT 就是旦啦, 兩張差唔多

去到4K ultra, 除非本身己經夠去到60fps
否則無DLSS唔掂喎, fps差太遠
我都知開左DLSS 後有時 detail位會差左,
但打緊機, 有幾多人真係仲feel到個分別?

4k ultra + no dlss (42fps)
4k ultra + RT + dlss + 可能有時覺得detail位差左 (72fps)
我老閪都揀dlss, 用得6800xt 或者 3080 仲係無 60fps 真係接受唔到
如果你買到唔洗食炒價既3080咁一定唔洗諗
問題係你買唔到
當3070都要7千既時候
我就覺得買6800XT低玩啲
可以點睇
唔穩定?大把人同大把礦場都有A卡人地7/24 咁full load 咪又係咁用
7千仲要跟機砌
有貨果張勁d
Ok 咁你想吹奏乜嘢?
係一個未有結論嘅電腦問題前私自總結換N卡一定解決到人地電腦嘅穩定性問題然後轉移到遊戲流暢性

我就當你想講遊戲流暢性
你又係咪真係睇咗咁多相關嘅article, test and review 可以論證到件事
m$ : 轉制程 唔減價 dllm
sony: g80 dllm

諗唔到有咩理由要用老黃
amd接asic 都係想要cash flow 毛利咁低
console 當年救左佢
想脫身有d難
呢期 二手咁貴
有d想放左張57
遲下礦難再入番
5700 series 果期 大量users 黑mon 綠mon 彈game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞