6800 xt 定 3080

105 回覆
18 Like 51 Dislike
由細到大都係用N記卡但今鋪N卡D料CUT得太過份
3080主要問題係得10GB GDDR,而未來GAME一定係base on console 16GB黎開發,咁睇6800xt好似係未來GAME有優勢。仲要而家6800xt好似炒價平過3080幾百蚊。現時D GAME就3080高6800XT 10點FPS左右但好似話AMD 一update driver就反CUP(未用過A卡唔太清楚)
大家點睇,利申玩4K
6800XT
呢個問題咪即係iphone 對 android機,N卡=iphone
問題係 AMD Driver 要搞無限次先玩到 game
真心無咩咁多時間搞

重有無地方唔係炒價架
識買一定係買N卡
3080 個價居高不下
係咪等埋3080ti先係砌機好時機
4k一定3080
有DLSS差好遠
唔係好似N記咁一律有個最新driver咩2021年仲有買新卡返黎入唔到GAME??仲要係PC同CONSOLE堆API好似話統一左
ti都係得12GB我好懷疑一有PS5/SERIES X exclusive既GAME出TI頂唔頂到,人地係focus 16GB開發
console 不嬲都係用amd
但pc版 amd gpu幾時真係絕對優勢先
可能呢兩年CPU反CUP INTEL比左錯覺我我最主要係好懷疑下代CONSOLE 16GB GDDR 3080係咪真係夠做
樓主好理性
RTX 目前勝在有DLSS 2.0 同PC 光追game 效能高啲; 但8GB VRAM 係hard limit
A卡冇DLSS, 但有新聞話整緊類似既嘢, 有16GB VRAM
https://www.pcgamesn.com/amd/fidelity-fx-spring-release

可以訂住是但一張卡先, 等3月個feature update
其實以前flagship 有優勢, 直到AMD 人手唔夠又成日優先幫主機設計GPU
nVidia 好醒目永遠都賣上一代GeForce 俾console, 優先設計PC graphics processor e.g. Xbox 1st gen, PS3
4k gaming/剪片/打emu/玩ai就n卡
純gaming 1440p或以下 就a卡(但就完全無必要買到6800xt咁貴)
點解反而4K先N卡,我上網睇BENCHMARKING 1080P N卡係勁過A卡幾條街,但resolution一上左去(2K,4K)就兩間差距縮少
可能你睇咗舊版benchmark, RDNA2 有Infinity Cache 而佢4k 既表現冇樓下resolution 咁impressive
戰未來就一定係AMD
8gb 同16gb

console 同 AMD current gpu 都係rdna
developer 係唔鐘意nvidia gamework 果隻
黑箱作業

未來game 都似係會amd 跑出
但amd 某程度上係open source
所以nvidia 又會跟得上

但你下下買晒nvidia 第 時amd 唔做gpu
你就真係一萬銀買 1030
NVIDIA DLSS愈黎愈成熟 一樣係戰未來
因為有dlss
rdna之後理論上架構無咩戰未來嘅能力 唔會再好似以前咁一張7970玩5年
我冇研究過唔知DLSS 慳唔慳到VRAM
好似3090 可以8k gaming 除咗DLSS 最重要都係佢夠多VRAM (24GB)
原來計ray trace
GCN (1.1, 1.2, 1.3, 4)同Zen (1, +, 2, 3) 你都估唔到每年可以繼續更新架構喇
我係指rdna 2 3
ps5 係rdna2 base
再拎d rdna 3既feature 黎用
dlss還dlss
ray tracing還ray tracing
兩樣野黎
ps5係rdna 1 base
再拎部份rdna 2嘅feature用先岩
xbox係full feature rdna2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞