6800 xt 定 3080

105 回覆
18 Like 51 Dislike
有rdna 3 feature
佢唔係主要用deep learning黎解決ray tracing fps低問題咩唔開ray trace fps係夠就係因為ray trace drop 太勁fps先要開dlss
基本上 rdna 係同sony 開發出黎
sony話自己比amd 更識設計gpu
amd rdna3都未發佈
咁犀利會有rdna3嘅feature
好似開RT 先比用DLSS
compensation黎
都係上網睇rumor 有都唔出奇
佢粒apu 係合成獸黎
8k太極端
睇返之前2080 vs Radeon vii
4K爆少少VRAM其實冇事
你係可以唔開ray tracing 只開dlss
hardware unboxed有好詳細dlss2.0嘅test 你可以去睇下
上網rumor就咩9都信
粒野係個base係rdna1+rt core
連rdna2其中一個重要hw feature mesh shader都無 vrs又係要自己再整
比你吹到有rdna3 feature 笑到呢
岩岩上網search過原來都有呢個情況,但感覺上係比中階卡/60hz mon以上用。80系/6800 xt 以上如果跑滿4k60fps本身唔應該開dlss,細節會差左。
dlss開發應該真係為咗解決ray tracing 既效能問題

不過用dlss係可以冇ray tracing
咁同樣都會帶黎效能提升

如果原本得4k 60fps 開咗dlss 可能有4k 90fps

而且vram既用量都冇咁高
A卡好撚多奇奇怪怪問題

當年用4890,又話卡皇又剩剩,屌佢老母開Game就彈,up driver勤力過食藥

真係怕左,用番N卡算
AMD 自己都話PS5 係RDNA2
https://www.amd.com/en/technologies/rdna-2

不過話有埋RDNA 3 feature 就吹大咗
mesh shader唔係shader(software)黎咩關hardware咩事。呢隻shader係hardware dependent?
你有冇聽過SSAA?
人地DLSS 開發出黎本身真係一種新既anti-aliasing mode
至於你加咩processing 無論global illumination 定係ray tracing, 人地就係一種AA 唔會在意本身點render
4890 睇個名已經唔係卡皇
The Radeon HD 4890 was a performance-segment graphics card by ATI, launched in April 2009. Built on the 55 nm process, and based on the RV790 graphics processor, in its RV790 XT variant, the card supports DirectX 10.1.
RV 個V 就係Value (百佳超值牌啲friend)

Radeon 有monthly driver update 承諾, GeForce 冇不過frequency 都係monthly 咁上下
主要睇game game唔比你單獨開就無 但係我所知嘅大部份game都有得單獨開
dlss細節cheat嘅位係有計過嘅 通常都係又blur又遠嘅背景 就算直接cap圖對比都好難發現 你可以去望下差別 睇下值唔值得
我個人用就覺得2k就唔好用 因為佢有機會用720p做upscale 會真係睇到分別 但4k/8k我就真係眼殘唔覺有 係有dlss下n卡4k/8k嘅gaming experience都真係贏唔少 過左60fps都可能會有1%drop落4-50 lag嘅感覺會幾明顯 所以我係非常建議4k下有就開dlss 同埋玩4k/8k就買n卡
最後頭先有個師兄都講得岩 我自己睇嘅評測 無dlss下 6800xt resolution越高同n卡差距都係越細 我自己懷疑就vram bandwidth唔夠 雖然多但係唔夠快
唔通佢話Sony吹水咩
粒野佢整比Sony架
事實上就係無mesh shader
(最重要嘅架構改變
vrs又未知有無
咁嘅rdna2同rdna1唯一架構分別就係有rt core
係粒gpu嘅架構野黎 算係粒u嘅hardware design分別
end user 講架構衹不過係對官方文件做閱讀理解
既然AMD 都話PS5 係RDNA2, 咁佢就係
甚至PC RDNA2 有Infinity Cache, PS5 冇添. 咪又係照樣俾AMD 叫佢做RDNA2
所以呢啲marketing term 唔駛深究. RDNA2 本身又唔係咩業界標準
我以為呢d野係跟game engine/ api eg dx12. vunkan
個時好似話CP值好高,1x年真係唔記得同期再高階係49xx?

但佢個driver體驗真係怕怕。
咁你咁講又岩 AMD話係就係
不過同係rdna2 ps5係唔full feature
對比pc xbox都係有閹割
更加就點都唔會扯到過去rdna3咁解
如果追4k高效表現,張gpu最多用2,3年就要換,邊使理咁多未唔未來咩
amd追多2,3年都未必追到nvidia嘅光追同dlss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞