!千萬不要用Vestiaire Collective 呢間賣假貨公司!

85 回覆
118 Like 2 Dislike
個post可能會有啲長 先講重點
1. 唔好用Vestiaire Collective 買/賣二手貨品,因為其所謂”authenticated”產品係無憑無據
2. 網上買野有paypal既一定要用paypal!!!!!

因為鍾意Celine Frame bag好耐,無奈早已2019年停產亦在香港停售。本人又不相信代購,最後係一間叫做Vestiaire Collective既公司買二手。呢間公司聲稱只買驗過係正品既貨,但只要用英文去搵關於呢間公司既評價就會發現好多人話佢賣假貨、唔退錢、唔覆email。

咁我就係一月尾買左個frame bag 亦好快手地驗咩貨寄埋俾我。當然收到貨就驗屍咁驗佢係咪真啦!Check到拉鍊頭個時就發現啲字型同真既唔同

以下係我收到既貨

但網上教分真同假係咁

然後我有問絲打同身邊有呢個袋既朋友
佢地既係咁

咁我就send email去問VC點啦
佢就叫我再send返個袋俾佢2nd check
Check完就話我知係真同埋唔會退款

咁就問佢有咩證據去證明件貨係正貨啦
佢話因為QC team既人都係high brand 做同埋佢地都係users
試問我點確定你啲員工係high brand做同埋佢地係識分真同假呢?
就拉鍊唔同我send過email問celine
Celine回覆話可以拎個袋去鋪頭check但只限歐洲國家
香港我打去問 佢地話香港全線都冇驗貨服務 亦唔可以確保員工識分真假

其實網上買賣需要雙方相信
買方如果對你件貨真確性有懷疑
而賣方又係間咁聲稱自己只賣真野既鋪頭點解會拎唔出證據
仲話如果唔滿意件貨就係佢地網站relist
最後因為我用paypal俾錢 所以我搵paypal去幫我拎返啲錢
然後再上網搵返相關經驗 就發現其實係purseforum個啲呢間野係臭朵既

用dhl寄俾你算好彩 用其他速遞公司真係中大伏

賣假野/唔負責任/唔退錢/唔覆機
甚至有第三方證明係假都話係真野唔退錢

以為買野會中伏 賣野ok啦掛?
但賣野都會中伏
有絲打賣真野竟然話佢驗貨唔pass
Forum個啲見過唔見件貨添 有冇賠我就冇追啦

結局: 用paypal追數 間野最後肯full refund
網上好多人話佢會唔respond咁就paypal直接判買家贏

結論係 唔好係呢間野買任何野!因為佢地係唔可信!
仲要極不負責任,如果唔用paypal係唔會拎得返啲錢!
如果真係想試伏,記得用paypal!!!!!!!!
補返啲圖

用dhl寄俾你算好彩 用其他速遞公司真係中大伏

賣假野/唔負責任/唔退錢/唔覆機
甚至有第三方證明係假都話係真野唔退錢
差啲想買
見Tinawzq都起果度買咗個Vintage Dior Saddle
正評
表示幫手推post
咁最後你係退左款+袋係你手?
push
好驚喎
退款 個袋退返俾佢
陸續有受害者出現
絲打咁講一講
搞到我唔夠膽再係個到買野

利申 買過兩個袋
睇你好唔好彩
買二手名牌係邊度買都有風險
Real real/fashionphile/VC...etc 其實都係一樣
所謂專業人士多數都係得啖笑
無錯
好多代購都係
唔明點解咁多人夠膽喺代購買
vc啲legit check 係幾廢
利申有用開
夠膽死出完封full refund offer又唔俾埋shipping label
用左自己錢寄返俾佢 paypal話最多只claim返30美金俾我 但我俾左五百幾蚊

佢隔左20個鐘先send prepaid shipping label黎
我同佢講我俾左自己錢
佢答我唔用張label係我既事佢地唔負責任 仲話張label provided by paypal

然後我屌鳩佢
我話paypal話退貨係買家俾錢 點會有shipping label?
同埋隔20個鐘先send黎 我早寄早拎返我啲full refund架啦 係咪玩野啊

跟住問我接唔接受600蚊voucher offer
我再屌柒佢唔會再用佢公司既service
先肯係paypal退返哂啲shipping label

永久blacklist呢間垃圾
佢抽成十幾%都賣
唔係廿幾咩
heroine/depop 啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞