安心出行 Android 機

285 回覆
13 Like 385 Dislike
係,只不過係plan 定
有乜辦法,都已經冇得反抗
係時候接受現實

香港一個島仔邊會夠中共玩,算9數啦
佢哋話Download 大陸App去對抗安心出行
你真係人如其名講極唔聽
Gosp入面一樣有支那人coding,你係咪唔用? 一個開源app 仲要唔係冷門,睇住community有無報告咪得
*AOSP
就算暫時冇得企到最前直接反抗
反抗手段仲有好多
睇你願唔願意做
種子已經埋下
等佢生根發芽
港共做過既野個個有眼睇
點解唔直接9寫電話?
係咪一定要有網絡先用到
暫時唔洗
ok tks
但係佢個 GitHub 話係靠 Android。 機個 Work Profile 做隔離,如果本身有用開 Work Profile down 唔 down 得
咁你唔洗down,一部機只可以有一個work profile,除左三叔機會有額外一個secure folder
Secure Folder 俾我用埋
你一係買鬼機,一係用web app,一係將work profile搬入去secure folder。 2個container用曬仲想點
想freeze app防止一啲唔守規矩嘅app偷資料,最好係用shelter開work profile+freeze shortcut,唔用嗰時freeze咗成個app佢,又或者將成個work profile熄咗佢(Google出呢個function原意係for BYOD嘅員工收工/放假嘅時候可以離開工作)

反而我未聽過security folder有方法可以freeze app,secure folder嘅作用係將電話兩分部分,secure folder嘅部分另外再用密碼keep secret,secure folder lock咗之後其實同電話lock咗screen一樣,一樣照有background process
所以佢地話secure folder我都諗左一陣,唔係唔得嘅,佢本質都係work profile不過唔防內姐,你可以係secure folder入面裝superfreezz+ netguard嘅。
反正你用shelter裝安心出殯都要netguard
其實除咗你上面講嘅方法,Samsung機應該仲可以set restrict background activities同埋restrict background data usage,效果應該都差唔多

Android機去到而家呢三幾代,已經有好多方法可以有效控制啲app唔好draw電亂嚟
但咁你係front end用緊,個安心出殯咪upload到你data? 而且呢個background restriction好似有限制,我寧願superfreezz算費時煩
https://developer.android.com/guide/components/activities/background-starts
佢地會打電話去你手機有冇響,以去運動場做例子
餐廳有咁得閒?
android有冇得block左個apps既internet connection?
見到Nokia c2 6百幾
有冇再平d?
貼錢 反政府?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞