programmer既職業道德

153 回覆
7 Like 234 Dislike
Wire data format有padding可能係歷史問題,你可以用C/C++ define一個layout一樣嘅structure跟著就咁讀一個block落個struct到,容易decode。但係一般電腦有big-endian同little endian兩種,你就咁讀個message block落個struct到你未必可以就咁讀返個data,可能要做byte swap。
用c都唔算環保。樓主連linux kernel 都要優化下先
Client oriented既system一定係睇performance
只要唔oom, no one give a shit
當然 可以兩樣並存 又慳位又快
講開又慳位又快,我記得一個小故事:N年前做embedded programming,要optimize boot code等個system boot得快啲。system software係compressed咗放响速度好慢嘅serial ROM度。結果我改咗用一個複雜嘅compression scheme提高compression ratio。boot機時boot loader將compressed嘅system image讀入RAM度然後decompress。由於compression scheme複雜咗,CPU要做多啲野,decompression時間長咗,但由於serial ROM I/O時間短咗,整體時間都係短咗。
谷巴重喺唔喺夕谷做緊
屌你 學好 algorithm 先拉

而家仲係80x86 咩
之前做過一個project,要睇memory access pattern 去執一個最cache/bandwidth efficient既data structure去用。都幾得意
想知咩公司先會有啲咁既task
定唔係香港做?
仲响矽谷,應該dup code dup到退休。
你係咪做HPC? 我接觸左一排就轉左行了, 不過真心係幾好玩.
利申: 唔係CS底
工作詳情不便透露,不過我主要係做system programming方面嘅野。
所有專業都係, 職業道德就係一定要鳩流流
反正行外人都唔撚識
你做到完美佢地覺得"哦,普通啦"
你鳩流流佢地一樣係"哦,普通啦"
點解要辛苦自己,辛苦自己D 同行?
On99
希望樓主係假膠 如果唔係出去實俾人背後笑&屌
好撚癲,乜嘢都睇唔明
自己都唔尊重自己專業
行外人點會尊重你
我平時見到爛code會燥底
有次睇片見到個學生哥 (aka competitive coding比賽冠軍) 寫啲code簡潔得黎又efficient又分析得好,睇到我顱內高潮
自此就好似上左癮咁係咁睇呢啲coding interview片,但每睇一條自己既自信心就會減多一分
https://youtu.be/qz9tKlF431k
Dban1 9 months ago:
There are asians, and there are Asians
lm
大哥請問依家embedded 個市係外國係點樣
https://www.monster.com/jobs/search/?q=embedded-software&where=Silicon-Valley

300幾份embedded software工,web programming好似係3000幾份。
https://www.indeed.com/jobs?q=embedded+software+engineer&l=San+Jose%2C+CA

indeed.com 矽谷附近embedded software engineer有1700個search result,人工有高有低,有啲去到170k USD一年,hourly有啲去到90 USD一個鐘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞