programmer既職業道德

153 回覆
7 Like 234 Dislike
lm
個技術負債真係學到野

前人種靚樹永遠只會被後人乘涼, 職業道德同個職業前景係有必然既衝突, 為自己野負責只會俾人標籤做自負、敗犬、麻煩、多餘, 職場就係咁扭曲
砂糖掛? 有人會成包拎黎隊, 有人會鼻插飲管拎黎索, 睇個人習慣
三四十年前,你依條rule 好合理。但依家大部分電腦都係性能過剩,計依啲嘢嘅打飛機意義大於實際價值
咪以為你打既code就係直接比system行至得架

又咪要再轉一次去machine code
寫code最緊要執果個容易明

你去睇下德國人點寫program
睬你都on9
啲client都唔尻會睇你寫乜
Run到expected result 就得架啦
行唔到咪叫佢地加resources
ninja code
收錢寫code 7年
講language就淨係識講syntax
入面啲idea淨係啲好膚淺嘅syntactic differences
分分鐘連semantics係咩都唔知

衰過fresh grad
有時concurrent code 為防false sharing
會一粒int 4 byte 但加幾十byte padding 去霸晒成條cache line
嘩嘩咁Ching講野好政治不正確
認真問
德國人寫 program 有乜唔同?
真係認真做 algo trading 就吾會用 CPU, 而係 FPGA.
你呢個例子好, 這另我諗起香港交易所份 Market Data Feed Message Protocol Spec.
全部 Messages 都 algin 做四o既倍數, 吾夠四o既倍數就加 padding.
Ching返邊頭
最多咪哈薯些少
純粹以事論事
樓主思而不學則殆
忠言也
支那人寫Code用普通話拼音做variable㖭啦
algo要快
洗鬼同你慳memory咩
你果時concept反而係令到個program會慢
你去第三世界發展好似好啲
因為啲device memory少啲
P仔最高境界, HARD CODE吹到好似DYNAMIC咁
呃到哂所有人
香港人既特性就係咁, 鍾意踩低人
又唔可以一概而論。慳memory有時可以提升code performance,例如將常用資料tune 到可以放晒响L1 cache度。要睇情況有唔同trade off。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞