programmer既職業道德

153 回覆
7 Like 234 Dislike
都幾低能
我平時食糖,打開個袋,成包倒入口咁食
而家你叫打開個袋,逐粒逐粒咁食

我彩你老味啦
講db performance,真係要睇下oracle database,真係好經典

唔中index? 個execution plan未optimal, 用家問題
冇可能加index? 唔緊要,課金買個enterprise edition,直接用materialized view cache定
中左execution plan都唔夠快?課金買到32 cores到得

PL/SQL可能解決到以上問題,但係SQL本身就係5GL嘅產物,設計SQL果條友根本冇諗過SQL係tuning complete,用C/C++寫都好過SQL
programmer職業道德係講緊a唔achieve到functional/non-functional requirements同code maintenability啦,關bit咩事,d code依家斷斤計?
要考慮埋programmer開發同維護成本。一般細規模嘅系統未必值得去optimize。

假如programmer人工係2萬3港幣,約1千蚊1日。如果optimize要用5日(design,coding,寫doc,寫test,code review),咁個optimization就值5千。呢個係nominal cost,如果programmer唔去optimize呢樣野而implement另外嘅嘢例如新product feature,公司可能賺多過5千,呢個係opportunity cost。

要慳幾多bit先值5千?唔計電費,應該可以買到128GB。除非呢可以慳到咁多,如果唔係就唔值得。
呢個一般programmer控制唔到。係關裝機set BIOS事
駁唔到
咁講 我直頭唔應該用bool儲yes/no field, 應該用bitset
唔會逐段code optimize,係搵bottleneck,用最少功夫慳返最多個CPU cycle,RAM,disk space或network bandwidth。
睇係段code有幾大影響,如果係大system嘅hot code或者全公司大大小小programme都用嘅library functions就可能值得段bit計段cycle計。
用道德去表達未免over 左d
我覺得呢種係關program 既美學事同數學一樣
你可以寫2x 既時候你點會想寫x+x
有時見到d 好smart 既code 真係爽過打飛機
同意有d位係要tune去meet返個performance requirement,呢d就係我所指non-functional嘅requirement。

但我會覺得將要做到bit by bit講成做一個programmer要有嘅道德實在太過火,要唔要bit by bit都好睇個case係點。最後其實大家都係睇緊件事worth唔worth,盲目追求computation efficiency有時候係會變成anti-practice
反而好耐之前睇過篇文
話落心機寫到d code簡單 係無人會欣賞
反而有幾累贅寫到幾累贅 等其他人無咁易catch up
先係升職同唔會請人代替你既好方法
佢有個好專業既term 但已經唔記得左
用nasm

section .text
mov eax, bar bar bar
bar bar bar
int 80

Linux行到
唔夠料邊有人聽你吹
問過chrome未?
int findRemainder(int x, int q) { while (true) { if (x < q) return x; x = x - q; } }
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞