【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》劇前討論區 (2) VIUTV我真係好想要幕後花絮

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
最新一套劇是港版《大叔的愛》,Anson Lo會與Edan(呂爵安)組成「登神配」,連登更每日幫《大叔的愛》做開工日誌,神徒們明顯非常期待。

Anson Lo說獲邀拍攝這套劇,最初會擔心,但因為一個人又令自己冇咁緊張:「一套咁紅嘅劇,如果拍得唔好,會有種蒙羞嘅感覺,好大壓力,自己究竟能唔能夠駕馭到呢?因為我喺演戲方面都好green,所以更加驚;而家開拍咗,感覺冇當初咁緊張,因為有Edan(呂爵安)陪住。」

Anson Lo與Edan分別飾演港版的牧凌太及春田創一,當然會有親熱鏡頭,但未有太尷尬的感覺,他笑說:「大家面對親熱鏡頭,都唔知點算,平時玩到幾癲都唔會咁樣玩,可能我哋想做得好,所以我哋拋開尷尬,豁出去啦!而浴室告白嗰幕係最經典,大家亦都會好期待。」問到會否有激吻?Anson Lo透露會有,不過答起來就有點尷尬,他更笑說要「尊重對手」,所以拍攝激吻戲前自己有先刷牙或者食香口膠:「就算本身冇乜味(口氣),我都會令佢feel good少少,佢更加需要咁做,但佢冇咁做。」

ViuTV翻拍《大叔的愛》的消息得到日本傳媒關注,朝日電視台甚至派員採訪港版記招,當地網民熱烈討論,結果又撻着Anson Lo的壓力mode:「緊張多過開心,當知道世界各地都咁鍾意呢套劇嘅原著,驚大家睇完有比較,對我哋嘅版本會失望,今次真係要畀足200%認真對待。」

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210306/7VTEQA4QIVBE7LQXMFFRA77OLA/
開工日誌應該創左連登先河
都真係幾癲 就快推完2 個post
好似陪住佢地拍咁
經過男排 大家更珍惜佢地拍劇嘅時光 好好記錄落黎日後回味
真係有激吻啊
唔好ff到咁癲先會有驚喜 學edan話都係電視尺度
佢哋拍劇story都好多嘢睇
仲有最後三星期
到時冇花絮片睇都可以睇返個post
但係Edan係咁要加戲 電視尺度依啲加句家長指引就OK 㗎啦去激吻啦
真係好期待
好想快d有得睇(激吻)
仲有三個星期 準備第3個post繼續開工日誌
想睇激吻
但係見牙牧要喊咁多次我驚到時會睇到心噏
好似男排牙波離隊咁
原來淨返三星期到時冇得日日睇牧田story我驚好失落
睇日版睇到牧田分手個part都睇到有d傷心
港版見到牙牧喊既話都驚會跟住喊,然後會嬲左牙田
已經叫自己做定心理準備
春田田好多位都睇到嬲 又唔嗲唔吊咁 港版拖長15集黎做肯定有排喊

我都係咁愛牙登㗎
日版春田田真係抵屌 成日唔知自己想點
又易受人影響
牙撈話佢有場戲會爆喊
之前跟佢聽without you已經好入到個情緒
日版得7集其實有d rush...
希望港版15集可以喺細節位到交待得清楚d

劇本問題啫 田田係無辜嫁
不過如果結局唔畀返雙倍嘅愛牙牧我都會好嬲負心田
俾我發現viu竟然剪過條咁邪惡嘅片 重溫過後又可以好好期待港版啦
https://youtu.be/hLnokgcBW_k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞