【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》劇前討論區 (2) VIUTV我真係好想要幕後花絮

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
Kk越望越型
https://www.am730.com.hk/news/share/255184

Anson Lo在港版《大叔的愛》與前輩黃德斌和隊友呂爵安(Edan)合作,他飾演原版的牧凌太,將與黃德斌演的「部長」黑澤武藏爭由Edan演的春田創一。Anson Lo回想得知有機會參與到試鏡的歷程,「當時我與Edan都很興奮,在花姐(經理人)的車上大叫:『正喎!』可以跟自己的Best Friend日日開工一齊拍戲,好期待。」興奮過後是正式試鏡,他與Edan需重演原劇一場在公園吻額頭的戲,「當時我們不感尷尬,由於對原劇不算熟悉,我們都覺得演不出原劇的感覺,自覺不合格,但有了這挫敗經驗,就會更認真對待這件事,自知拍劇經驗不多,要短時間了解角色心理和反應,開拍前看了原劇4-5次。」

繼《男排女將》後Anson Lo再與好兄弟Edan合作,兩人檢討表現,自言玩得太顛,「上年拍《男排》時我倆經常笑場NG,玩得太多,事後回想也覺不夠認真,當時承諾下次一起拍戲,不能再這般嬉戲,所以今次除非要對戲才一齊,通常都各自預備下場戲, 即使放break也沒太多交流,因為大家也處於很緊張的狀態,不想辜負原劇。」兩人戲份甚重,還要獻出熒幕初吻,Anson Lo不敢鬆懈,「很慶幸是跟Edan一起演,因為我倆很好朋友,不用經歷破冰的階段,尤其是親密戲份,很快傾得埋。」兩人已拍了親嘴戲,Anson Lo坦言曾感忐忑,但真正拍攝沒想像中尷尬,兩人很有默契的投入角色豁出去。

對Anson Lo而言,拍《大叔的愛》甚具挑戰性,不僅是親熱鏡頭的初體驗,還有角色情緒的拿捏,「今次不是順著劇情拍,所以這場戲很很開心,下場戲突然變得超級失落,要很快pick up突變情緒。」他坦言,過去拍劇會很介意別人目光,擔心忘記對白或導演嫌他演得差,今次與首次與黃德斌合作,對如何投入角色,獲益良多,他形容,「德斌前輩成熟穩重、男人味爆炸,但私下很nice,經常開解我,他經常跟我們說:『年輕人別想太多,放膽去做,別要給自己太大壓力,不要太擔心,roll機就會有情緒。』這建議對我有很大幫助,因為我太緊張,經常想著怎樣演、如何反應,他的話讓我明白,只要能投入角色,到時睇對手給甚麼情緒,便自然懂得反應。」

有除口罩合照
呢啲真係專業
做咩似咩 唔一定只做認真撚
出咗街個post推得好快
專登reloop咗幾次 kk對住牙田啲怕羞樣個眼神真係勁入戲超正
3個主角企埋一齊個畫面勁完美
佢講左2次best friend同好朋友
好窩心佢地可以係呢個圈呢個團搵到好朋友仲一齊有咁多孖住上嘅工作
啱啱睇返 而家先知全部角色人選
原來陳子豐做牙牧前男友
仲有大表哥同簡慕華
好期待呀
牙田有啲招架唔住
反而覺得牙田接得幾好喎 起碼無呆晒唔識反應
kk一講佢即刻主動攬埋kk度 跟住kk回攬佢又捱落佢 仲問想點破 kk俾佢回番轉頭窒咗下
頭先個畫面得牙田同KK個時 都好多粉紅泡泡
再係咁我就嚟轉投KK 牙田呢pair
好有火花
連大叔都變左爆肌型佬
起碼靚仔過原版先 勁好J

我好戇居冇發現大家轉咗場
呢幾日係咁loop mv 好多po都未追
KK對住牙牧都心心眼
忙到依家先追番
kk點解可以咁少女心
好正
大表哥同簡慕華都應該有d火花
好勁喎 日本都黎拍
https://www.instagram.com/p/CLBl6xXAeDH/?igshid=pn2pdzzmcum9

(衝出香港)Edan Anson Lo憑港版《大叔的愛》挑戰木村拓哉

黃德斌、簡慕華、MIRROR成員呂爵安(Edan)、盧瀚霆(Anson Lo)及邱士縉(Stanley)等今日出席ViuTV港版《大叔的愛》記者會,日本朝日電視台更派出駐港記者採訪,片段將於晚間新聞時段在全日本播出,認真犀利!

Stanley笑指Edan及Anson Lo準備衝出香港,挑戰木村拓哉;Edan直言驚訝,但壓力不少,因為難免被拿來跟日版比較,只能盡做;Anson Lo則謂若跟足日版反而比較更大,故會加入更多自己的元素。

Edan透露首度見面時稱呼德斌做Kenny;Anson Lo即說:「嘩!我叫德斌前輩㗎,4個字㗎!」Stanley再加多腳說:「嘩!我都叫德斌哥㗎!」笑爆全場!

Stanley直言在德斌哥身上獲益良多,Anson Lo亦謂他的演法可愛兼有少女心;Edan亦謂德斌的肢體動作也可愛,經常出現少女式碎步及叮噹手。

問到Anson Lo與Edan的咀戲有否拍到「lam lam脷」?Edan踢爆Anson Lo有「lam脷」兼興奮;Anson Lo即解釋是角色「阿牧」興奮,更自爆咀到嘴腫,有相為證。Edan則謂因港版加至15集,親熱鏡頭暫時與日版一樣,但不介意加親熱戲,笑言只要符合電視尺度便可;Anson Lo即笑Edan口裏說不身體很誠實。
夜晚搵搵朝日台睇吓
牙牧俾啲相嚟睇吓先等我哋幫你驗證下
朝日都派人黎拍 繼續衝出國際
希望日本果面都有正面迴響
Edan一見面就叫kenny 好大膽 即刻比隊友串
好勁

登神又黎 lam lam脷
edan為咗同kk唔好咁有距離? 不過叫完kenny都俾人話未破冰喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞