Bitcoin/ Ethereum / Crypto 集中討論區 (27)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
暫時用住loopring技術先
Btc睇黎要挑戰40000大關
持有硬通貨既輸錢
咁簡單既貨幣理論
佢睇好UNISWAP 呢類DEX
唔睇好既係好似KEBAB 呢D 用年化率引人入局
無限量地製造TOKEN, 炒作一排然後收皮, 音樂椅遊戲
咁正常人觀念都係牛與熊, 升與跌, long 與short 呢D概念
一定要1對1咁輸贏
誤會左v神添
咁呢個冇錯既,不過係crypto vs fiat者
30年前,定存利息追到通脹,借貸利息高
勞動所得既收入放係銀行就可以保持購買力
家陣儲蓄只會比通脹蠶食
每個人都被社會推入名為投資既大賭場,承擔風險
莊家就每秒用手續費賺你血汗錢

咁你話邊個輸錢,邊個贏錢
defi 印token都係無中生有,遲入場接火棒,我咁理解有冇錯?
係啊. 所以要大格局咁睇, 而唔係市場波幅個種睇法
有份join 既人就win, 無join 既人就輸. 係有呢D 玩法
而唔係得呢種, 係一個鬥獸場入面互鬥, 打贏個個win 呢種玩法先賺到錢
如果DeFi本身係一個封閉既系統,塘水滾塘魚,係
同炒仙股一樣者,錢就係咁多,你贏我就要輸,zero sum
你叻仔有財技每日賺錢既咪繼續炒上落市
每個人都有唔同既投資偏好
最緊要唔好輸比通脹
勁到
貨幣本身已經係無中生有
所以我喺crypto係不問價入,我就係知而家係你落場玩就贏既市黎
以前炒期炒option, 一格都鍊得好緊,zero sum game就係人地贏一格你就輸一格
我都記得之前有+-幾多% 幾好睇
我完全唔玩槓桿/合約, 只買現貨 (因為新手, 同埋唔鐘意賭升跌)
SH BTC/ETH
得閒買下現貨賺少少差價
然後玩DEFI farming
其實我哋根本上就係生活係scam入面
大戶輸咗錢就搵我哋填數
最終目的都係增加持幣,我已經對實體貨幣失去信心
岩岩食飯解釋完LINK係咩黎, 細妹同阿媽即刻課金比我買
今次到btc殺上去eth跟唔到
GME單野擺到明做出面
有無機上40K
冚家link
抽返十隻佣先,咩都唔好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞