Bitcoin/ Ethereum / Crypto 集中討論區 (27)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
Q: 買幣咩平台入手好?
A: Binance 幣安, FTX, 火幣
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v1ghGoOKv1NwyePapqbYRSQ4L3zRn8p-0GnVNRPgvDM/edit?usp=sharing

Q: 幣安要點入錢?
A: c2c (推薦),但轉數比人果時千其咪撚寫bitcoin等字眼,多數用fps買,記住跟足賣家指示,否則有機會無晒d錢。其次可以credit card但要比3.5% fee

Q: 幣安要手續費?
A: https://www.binance.com/en/fee/trading

Q: 啱啱入咗錢,有咩幣好買?
A: 買咩幣都好,最好自己做咗少少功課搵下咩嚟。懶搵資料嘅可以直接買XRP 自己搵下XRP咩料先啦

Q: 想贏大錢,玩孖展好唔好?
A: 自己衡量風險,賭徒心態最易出事。

Q: All in alt coin,貪佢賺得快好多?
A: 入妖幣悔終身,比特以太更稱心

Q: USDT=USD=Safe?
A: 現階段usdt都頗多醜聞,建議手持USDC同BUSD

Q: 有咩資訊渠道可以參考下?
A: https://www.blocktempo.com/2021

Q: 建議?
A: 新入黎既巴打, 我真心建議買BTC/ ETH HOLD 1個月先
每日做mon po 狗, mon 實個市同呢度. 慢慢適應幣市節奏,之後先諗long short, 合約, 槓桿呢D.
因為幣市波幅太大, 你永遠唔會知聽日係咪幣災
even 係牛市, 回調30-40%係非常常見既事.
心臟同財力都未必咁易承受到

投資涉及風險,加密貨幣價格有時會大幅波動,價格可升亦可跌,更可變 得毫無價值。投資未必一定能夠賺取利潤,反而可能會招致損失,往績數字並非未來表現的指標。

貼定先
大部份crypto既下場
一個月之內歸0
9成9既coin都只係音樂椅遊戲
全部價高到唔敢入
聽日再睇算
屌你老母幣安d賤種半個鐘都未撚過錢俾我
祝佢全家肺炎屌佢老母臭西
噤嗰粒投訴制
要黎補倉
爆撚左投訴佢有撚用
捉佢出黎打佢一身就話 屌佢老母臭西賤種
ada尋底之旅好癲
屍2屍入數?
大把
所以通常買top10/top20嘅
起碼叫發展成熟dd
其他幣真係睇莊心情
ALPHA爭氣啊
想問幣安以前個每日盈利顯示係咪gg咗
風險低回報高,巨鯨都去哂鎖倉,剩低韭菜互搏
諗下咁多人係賭場拎錢走,賭場都唔執係咩原因
去牛牛度睇下masset既流動性池apy係幾多%,美股波幅係幾多%就知無得輸
等埋layer2 韭菜都可以玩埋一份,當人人都可以輕鬆賺錢咁邊個輸錢?
你叻仔食波幅一日賺1%走人,好快就會財自
我睇果堆apy算得乜野

我都覺得defi好和味,實在冇必要將風險留在市場
玩過動物農莊就知, 用個本開左個頭, 然後抽走成本. 由舊錢慢慢滾APY. 係賺得少, 係可能幣值歸0, 係可能被人偷. 但已經0成本, 想問輸D 咩
ETH 無GAS 費高個問題之後, 我想講DEFI IS THE FUTURE
但v神反而唔睇好
Ada
人人贏錢,咁邊個輸錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞