【歷史之筏】藍絲親戚話中國人先有得收利是,我share呢篇文畀佢,佢之後唔睬我

531 回覆
607 Like 8 Dislike
多謝支持
傳紙仔喺咩意思?
我估係一個傳一個
即係貨物通過國與國貿易「間接」貨易獲得。
例如瓷器丶茶經過中東人再賣去歐洲。
明解
https://www.thestandnews.com/cosmos/西伯利亞發現最接近現代美洲原住民祖先-三分二基因仍於現代人口流傳/

我wiki 白令海峽陸橋係互通直到一萬年前

會唔會反而係美洲經依個陸橋傳入咗一部分佢哋嘅文化去東亞呢
細個讀書都係Lunar New Year
最傷係原美洲有袋類動物,道陸橋令佢哋完全滅絕。
當時美洲應該未有人類活動。
多數話由亞洲傳入美洲,相反方向好少聽
我啱啱google咗應該有

「尼爾森說:"正如此前有些人的假設,人口並沒有發生更替或變化。事實上,今天約有80%的美洲原住民是克洛維斯人(Clovis)的直系後裔,他們在大約13,000年前在北美洲生活。這一發現來自2014年的基因研究。該研究是關於一名克洛維斯一歲男嬰,他大約在12,700年前死亡。」

定居在美洲大陸的第一批人
https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert-earth-39706252
人類去到邊都滅絕大型動物
咁即係以前西亞都係跟中國曆法?

西亞冇自己曆法咩?
係 我都係ff下
師兄掉轉咗?應該係東亞嘅曆法嚟自西亞
係東亞(你講嘅中國)跟西亞曆法
其實我覺得人類係起源於赤度區域應該比較合理啲
東非都近赤道。另外sundaland都有可能係人類出非洲後另一個重要嘅聚居地,因為佢緯道同東非近乎一樣
喱個固然係。

但有袋類大小全滅主要係敗在「無袋類」手上,所以現在只餘澳洲附近有,如果唔係根本未必有人知道佢哋曾經存在。
有冇片
會唔會係族類問題,猩猩人類一樣細?
另外呢篇都好過癮

另一令人困惑之處是, Willerslev 的研究發現聖湖鎮一個 1.04 萬年歷史樣本帶有澳洲人基因。 Reich 與其他學者亦曾在此前研究指,在巴西亞馬遜雨林生活的人也帶澳洲人基因。但現時仍無任何說法可解釋澳洲人基因如何於當地出現。

https://www.thestandnews.com/cosmos/兩研究揭美洲萬年前移民史-南北美洲原住民基因曾大融合/
人屬其實有好多種人,現在講應該係後期智人。 因為能人丶尼安得特人等等已經全滅。
係外國forum啲人share,好似係有個廣東移民去check。依家搵唔返。
冇錯,所以
Lunar New Year
Chinese New Year
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞