[勿助長代購勿提L'oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#125

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
我買左啦
除左舒服 有冇覺得有咩唔同呀
無呀 當佢普通按摩器
呢啲去水腫野要日日用先有效
我無咁努力
用過dior控油粉底液同保濕粉餅,粉底液果時用偏紅顏色最白果隻好暗好紅,唔好睇。成個妝感好一般,用咗幾次就無用,可能我買錯色。

粉餅反而幾舒服,買黃第二色就match返我啦(不過我唔係黑果啲人,都白同埋個人比較紅潤)薄搽都好靚,想完美啲就幾個鐘之後印咗啲油補妝啦。

bb用過蟲草粉底液,用sand色,春夏轉季同溫度唔太高時用比較好,乾燥時用起皮,濕度高時用妝感都幾靚。

我夏天主要用粉餅,因為唔想太焗。
我買fair refill
不過我無case 好用先再買個家比塊餅
有無人用過呢隻?
見到半價好似好吸引咁

想問下大家推唔推介Paul and joe嘅妝前乳
驚會太lup同唔控油
皮膚紅潤同白同皮膚嘅undertone 係唔同㗎,我估絲打你undertone 應該係黃色吖,應該係黃調嘅粉底液到簡白度吖

大部份asian 嘅undertone都係黃或中性調,只有小部份係橄欖或者粉紅,絲打有興趣可以google 下,有d 好簡單分自己undertone 嘅test 㗎

用唔啱undertone 嘅粉底上面好易會係灰色㗎

https://youtu.be/K_hbN3QkotU

https://youtu.be/uiU0A6Wwy7w
我見香討定唔知babycondom d 人係咁都
推hourglass 個primer,會控油好勁,攪到我心郁郁想試
好似好貴
啱啱重溫多次條片,c 打可能係橄欖皮,所以用粉色粉底先會望落好灰

條片好耐之前睇,啱啱打d 野好多都打錯tim
覺得paul & joe 質地偏厚
唔控油
冬天用就ok夏天用就唔係太岩
以為個個都有讚冇彈添
咁你有冇邊隻推介呀
覺得用過最控油係sofina
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞