IT討論區(109) 受夠了!我要炒老細

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
宜家tcon ap成4皮中....
都唔知係出面捱咁辛苦/耐做乜
考古學家
聽講速度同人民銀行 個價比較好
manpower 最垃圾
咁點解唔入?驚宣誓?
可能礙於下下比人當外判心理關口..
做呢d secon/tcon
你返工見到個個公務員唔憂比人炒
你又隨時比人兜走(雖然無事無幹唔會cut budget)
變左好似onsite做野, 其實幾難頂
都係睇exp. 咁有d ap仔做10年都係ap
點都派4皮比你
你得1,2年貨仔可能哄你比3皮頭/中你
好老實講,中電重組都要炒perm食肥雞,IT黎講係政府perm最穩陣
咁係佢呃人唔知價, 同工作exp 冇關係
同社會 exp 就有
咁你一路做Tcon, 一路考APII 咪得
ap仔要3年經驗,合資格既唔難比三尾,再低就係agent當你水魚
聽過好多IT朋友唔考APII都係果幾個原因
政府用野舊
政府做野悶
要宣誓
睇返其實香港既IT人都幾熱愛IT
除左宣誓
其實好多私人公司都係一樣
用野舊
做野悶
想請教下各位Ching
讀電出身 fg入左間港資做networking野一年
人工17.5k
Team係做config structure野 算係半文書野加相關知識
識小小program野捉左我去寫
表現ok 老細比幾多機會
如無意外黎緊幾個月會升 +13-18%
但唔係好專業既知識 全自學

有新公司offer 20k software engineer
外資個邊 以前做過實習(唔同department)
如果係software development上方向應該唔錯

大家會點簡
可能而家呢度變左comfort zone,但係睇下冇咩有用既野學
同埋計劃兩三年後同屋企人5+1 新公司本部係個邊 唔知有冇幫助
點都係人工行先
剛剛睛仔去左間法國鬼佬start up見工
全英文interview
真係好刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞