IT討論區(109) 受夠了!我要炒老細

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
搞咁耐唔明怕咩鳩我上連登明明個個都話IT好好市
呢個真
想問下大家 其實我對software development有興趣多啲 但係我見到依家請人多數都係web programming多啲 我啱啱fg 想問下係咪做住web嗰邊遲啲轉返去backend都唔難?
想賺到盡
web包埋backend。冇好路數就做住先再諗
想問下清包埋既意思係?因為我見通常web啲language都同backend software會有唔同
你所講既backend software姐係咩。
何必呢,全sellhk都知你冇B仔鳥
返工返到咁唔開心為乜
講錯 係language同做既嘢唔同
例如web嗰邊會focus,係UI嗰邊既design 用又會用react javascript嗰啲

同backend有時用python c+ 做system or software design嗰啲唔係好同

咁假如我做住web嗰邊先 到時出嚟諗住做番backend會唔會比人當係白紙計?
你所講的UI,REACT呢類係web之中既frontend。你做呢D野唔多唔少要handle下backend野因為front page要pass 野去backend process。所以唔係完全冇用。做backend dev 有少少frontend dev經驗都會幫助你design API。
不過以上front/back都係歸類為web dev。佢地加埋先係一個完整web application。至於lang 只係tools黎你做第一份工如果做WEB其實唔洗太介意用咩lang。
如果你想未來做hardware/high frequency app就最好搵份C++,次一D就JAVA起。我寫過咁多隻lang應該都係C++最撚煩
front/back 做晒算full stack?
咁你做上去始終會有細分。當然啦做濕鳩細公司就one man band
明白 唔該哂師兄 主要我因為唔係cs底出身
apply hardware嗰類型job難啲同人爭
而出面web development多 擔心呢份經驗攞唔到係遲啲想做既嘢到
定係唔洗太擔心? web development既經驗都攞到去hardware同high frequency嗰邊?
我睛仔犯賤撚黎
鐘意full stack先開心
攞唔到
o...i see
我仲以為會計tim
你預你exp會有有好大既discount。如係話完全冇作用。總之你冇路數就做住web先期間再自我進修。起碼自己唔驚code先。好多fg唔多唔少都驚睇code
好 真係唔該哂你花咁多時間答我
最後想問多一個問題 就係你話自我進修
係指去leetcode嗰啲?
其實我想問你咩底 想做啲咩
我係IS底 本身算business成份多啲
讀u有take啲programming course
當然知道唔夠 依家都有繼續自己學緊
嚟緊想偏向software development嗰邊
例如整下唔同system or design app
leetcode係其中一種。但你最好補返晒堆computer science 基本野e.g sorting / tree / searching / bigO complexity / graph theory. 我所指進修係你有晒呢堆底再學domain specific野。
好!唔該哂你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞