作品賞析
"Personal imagination is not for commercial reason but to make nice feeling."
相信大家大家一諗起
Steve Jobs就會諗起佢帶住副圓框眼鏡 仲有經常著住件turtleneck 而其實呢件turtleneck正正係由以下我要講嘅設計師設計:
Issey Miyake ( 22 April 1938 - )
日本設計師
出生於廣島嘅生哥 喺7歲嗰年好好運咁喺當時嘅原子彈事件中存活 但係佢嘅母親就無咁好彩 而佢嘅第一個設計亦都係inspired by 因為原子彈而震成一半嘅橋樑 60年代入讀東京多摩美術大學平面設計學院 喺1965年離開巴黎之前 生哥已經從事時裝設計同研究高級時裝 而喺目睹1968年嘅巴黎動亂後 反而令生哥大開眼界 不再甘於只為女性設計高級時裝
1969年 生哥移居紐約並開始咗佢嘅成衣設計 與此同時 佢對迅速發展日本嘅未來潛力相當感興趣 所以決定喺1970年又返返去日本並建立咗自己嘅工作室 並使用呢個工作室來製造女性嘅高級時裝
生哥有住佢嘅trademark concept 「一塊布」喺佢嘅設計過程之中
佢好鍾意思考身體同埋覆蓋身體嘅布嘅關係 佢嘅創意力始於研究每一根線同埋創造自己嘅材料 而透過呢種方法 生哥喺70年代已經發明咗好多唔同嘅布料 與此同時 佢都將染色同織造等等嘅歷史同傳統技術帶返返去當時嘅fashion world
而喺80年代中期 生哥嘗試咗新穎嘅縫合技術嘅方法 打摺 亦就係連登fashion撚都相當喜歡嘅Homme Plissé個老竇啦!!!
而生哥製造呢個摺摺嘅目的就正係希望著上佢嘅人可以增加靈活性同時令大家感到舒適(好撚舒適呀 快啲當我做白老鼠送多幾件俾我
)
除此之外 生哥同Steve Jobs都有住良好嘅關係 Jobs哥成日都叫生哥整幾件衫俾佢 於是生哥就問:「你想要咩style呀」 Jobs哥就話:「Yes」
咁於是乎生哥就整咗百幾件差唔多style嘅衫俾佢 然後話:「Yes呀嘛 你自己慢慢揀」 俾咗Jobs相當多嘅選擇
於1994-9間 生哥為咗想專心研究新布料同唔同嘅技術
將佢啲系列俾晒合夥人Naoki Takizawa搞 而去到2007年Naoki因為有足夠嘅經驗後 受到Miyake Group嘅支持 自己又去開咗嘅brand 所以系列由Dai Fujiwara負責
相信如果各位Ching有睇顱內高潮嗰個post 你應該會對以下呢場show嘅衫有啲印象 今次就真正去講解吓呢啲衫嘅背後 認認真真咁討論
Issey Miyake SPRING 1995 READY-TO-WEAR
https://www.youtube.com/watch?v=2OIe314zIpM
(其實個show有過百套look 呢度挑選我最鍾意嘅part俾大家睇下)
就如上面所提到 生哥一直致力去設計新嘅物料同布料 而喺1993年 生哥終於推出咗輕便嘅Pleats Please Issey Miyake系列 喺當時係相當創新嘅技術 而且就連生產過程都相當有趣 一般來講 摺摺應該係喺裁剪同縫製衣服之前搞掂 但係呢個技術反而係用單一長度嘅polyester製成要打摺嘅服裝 其size會係最終形狀嘅2至3倍(以解決熱收縮問題)然後設計師將衣服折疊起來 就好似要將佢哋存放起來咁樣 然後先將佢哋包裹喺紙上 最後通過一台機器來利用熱量同壓力形成永久性嘅摺皺
所以以下呢一件衫就係用呢個原理來整
呢件衫其實係用咗摺摺技術同日本傳統Noh Dance嘅服飾結合 有種舊服飾同未來科技結合嘅感覺
講完呢件之後 就講吓呢個show入面嘅其他作品 喺呢個show入面 你可以見到啲衫使用咗大量柔和嘅色彩 當然仲有其他嘅摺摺衫 背後演奏嘅Liu Ensemble同劇場嘅設置形成東西文化嘅結合 尤其係大量設計都借鑑咗Noh Dance嘅服裝
不過最令人震驚嘅絕對係去到後面嘅燈籠裙 一群赤腳model行出來嗰陣 條裙都跟住上下擺動 觀眾席當時都相當驚喜 呢場show可以話硬生生證明咗生哥對形狀 衣服動態嘅掌握
9up環節
如果話yohji最能夠教識我嘅就係佢對fashion嘅信念同佢設計嘅前衛性 馬哥則係教識我解構嘅藝術 咁生哥就係我設計形狀嗰陣嘅教科書 佢對形狀嘅拿捏 小弟係極之佩服 甚至喺設計嘅時候都會經常俾佢嘅風格影響 我老師甚至講過:「我希望你係你,而唔係issey miyake」嗰一刻我先發現自己有幾咁依賴佢俾我嘅靈感 雖然依家已經盡量少啲受到佢嘅風格影響 但係佢依然係我喺自製布料嗰陣嘅靈感繆斯 所以相當推薦大家去睇多啲佢以前嘅設計 唔係淨係掛住睇homme plisse
"With your imagination you can wear (them) from the morning to night,"