一人一個做完生意或者買完股票得出嘅道理

75 回覆
11 Like 24 Dislike
講漏左, 遠離仙毫先係你地致富第一步
不論美股定港股
天下烏鴉一樣黑
巴打你果隻玩法算唔算swing trade?
薄利多銷冇撚用
唔好做窮撚生意
算呀
打排位難過炒股
會越打越衰
屋企做緊
唔會呀
S7我都做到challenger 啦LOL
跟返meta(大勢)就得
遠離大勢都係廢英多
唔係正正同牛市熊市道理一樣咩
十有八九個challenger都會答你反省同跟勢出英&裝

大師以下既場都係打觀念多過技術
大師以上既場打技術多過觀念
有時候有D野到左乜D位,就唔需要太苛求, 但未到既時候就好苛求
同倉位&本既觀念又差唔多
見而家周街都係嗰啲平價三餸飯,外賣點心
可能做一間冇乜用,要做幾十間先賺到錢
心理學家講過貴係多人買過平
開頭係薄利多銷
問題係貪你平少少多數窮鬼
特別多問題又麻煩 搞咁耐先賺得少少 仲要問點解隔籬鋪平過你
依家轉型target有錢少少既客
比錢爽手冇咁多濕鳩野問
不過依家香港經濟咁樣普通物品暫時係好賺啲嘅
唔知道有冇機會變返以前個香港啦

真係有錢嗰班根本冇受影響
有錢嗰班繼續洗得爽手
窮嗰d本身都唔會買
都係嘅 可能我就係本身窮嗰班限制咗個想像
依家都有賣下野不過個對象都係停留喺中產或者夾心階層
暫時未有能力賣到有錢個班想要嘅產品
我由lol(最高銀2)玩到轉dota2
加埋玩左8年多數唔升仲要倒跌
不論正副acc,對台仔定賓仔

我投炒股有賺有蝕仲有5位數執下
大佬我俾心機研究下
唔好咁心大心細
跟下啲勁人買一定至少6位數執

一個係個人遊戲一個係團體遊戲點可以比 我唔係咁迷moba浪費咁多時間我炒股成績一定好好多
我美服s1打到台服s8..
投資跟機注定起唔到家
起家黎講買ark系列都起唔撚到
何況仲自己操盤
有幾次真係發達機會冇好好把握下定決心
依D打幾多排位都冇得番轉頭
打機主要訓練logic, 你見女人打機知咩料啦, 冇頭冇中冇尾, 果種策略你完全睇唔到係女玩家身上。
當你練logic有咁上下,旁觸類通,同炒股差唔多, 玩法就會有自己一套。
未必發硬達,但至少知自己做緊乜事, d股d盤位有乜planning, 天氣不似預期都唔駛驚,落注之前就已經知風險位係邊。
冇乜嘢生意係可以賺到大錢
咁又好唔同播
好多野都訓練到,唔單只打機
但打機除非係世界級,否則真係浪費時間
用同一個時間去做其他野有效率好多
個興趣唔係佢唔好掉時間去
個個星期日唔知做左乜就用左6-8個鐘玩
我唔認同好多野都訓練到
如果市場觸角訓練到,就唔會有咁多窮人,個個都係投資專家
仲要獲獲次次all in孖盡訓身, 寧為玉碎,不為瓦全.

就好似你同我咁, 我都日日打6~8粒鐘
我最終達到菁英級別而你係銀牌仔....(老老實實,咁多季都冇卡過金銀同白金)
天資唔重要?
再者上到所謂world level.
隻垃圾76toys,狗屎撞馬棍拎世界冠軍, 但往後幾季都係同垃圾無異
甚至排位都睇唔出應有既冠軍水準
一代meta一代神
到而家已經轉左做youtuber多過所謂電莖
果陣CG電莖價以我問其成員, 8K底薪,真係搵鬼做, 做看更都多過8K啦下痳
76toys都係CG出黎, 入面仲有kingbb,fionabest,domho,tabe(好似咁串),呢堆人都唔見撚哂啦
講到尾,打機係哂時間,但同時係舒壓一種,唔係所有野非黑即白,唔浪費呢D時間,你就有更多利益產生, 你個準則機器都唔撚得啦 冇損耗既時候咩? 分分秒秒都出產緊變錢咩
又唔撚通唔打機, 就溝盡女,年年月月都冇空白期去拍拖咩CLS

你係有料既, 終有一日爬到上位. 唔好再用懷才不遇呢D濕鳩理由啦
及早反省自己能耐係邊把啦
幾次發達機會都miss,講經咩
有啲計甘wor
做生意ge話,我可以話無論幾fd都好,都會有機會背叛你,就算你點幫佢,佢都會嫌你比得少。
低買高賣,完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞