一人一個做完生意或者買完股票得出嘅道理

75 回覆
11 Like 24 Dislike
做生意資產越輕越好
寧願毛利率低d,都要盡量簡化每月固定支出
確保番正現金流,生意就算起步比較慢,你都有信心可以守得住
有心理準備呢舊錢係會蝕哂嘅咁就去買
人云亦云人買我買先會發達 自命清高做傻淡通常破產
本多終勝
做事要先分清方向同定位
長揸股跌就溝 短炒股就賺夠回調就走
切勿短炒走唔勿就呃自己長揸
正股驚閪
真真假假,風險管理。
睇嚟巴打係情場有啲經歷
自學可唔可以行?有冇啲乜嘢渠道推介
學到野
自學當然可以,但係你讀緊書,要去sit 堂好容易。game theory 通常都係econ教。

正如上面某個巴打講,最簡單嘅概念就係幫自己,幫人地諗多一步。你識為人著想,自然會做得好。不過你都要諗埋,若果人地出賣你,你會有幾大懲罰。你平衡完兩邊嘅風險同機會率就可以揀到對自己最有利嘅決定。
咁講:
Trading 賺錢有限
Investing 賺錢無限
買賣股票同做人一樣
急功近利的通常輸到仆街
有起就有跌,有低潮就有高潮
帶眼識人,帶眼搵好股
一隻股經常合供配既,都係渣渣,敬而遠之,當學習
睇pattern睇渣車一樣,目光要放遠D,一日升十幾%就放左,你就冇位再上返車去到50%甚至100%
買股票既錢贏事都唔會拎返出黎洗,同做生意一樣,冇可能呢單賺就用Q哂D利潤佢.
冇家底既人,本金要靠自己存,毒撚最易存到第一桶金.切記斷女色,斷六親.世界上可以靠的只有自己而不是他人.
講漏左
過程中要不斷反思自我
有爬過rank既師兄就知反思幾重要
上咩菁英呀,大師呀,都係靠自己反思, 操作要用,但大勢觀念重要好多
每一次錯誤都係學習機會,當fix好之後,下次個成績就會反映到出黎
切記EQ唔好低

打機爬天梯,其實相當有趣,同人生差無幾
YOLO
短炒係賭錢,係
但唔代表好似賭波咁expected value 一定係負數
股市賭場係同人對賭,賭緊人地心理比你差
睇pattern睇渣車一樣,目光要放遠D,一日升十幾%就放左,你就冇位再上返車去到50%甚至100%

其實係睇你咩strategy, 你講既似係buy and hold, 玩得呢條路就起碼要等5-10年收成,配合埋dollar averaging仲好
但如果你短炒,擺明就係放棄一隻股票長遠既compound effect, 短時間內唔同市場遊走搵inefficiency, 做大量交易,計risk reward, on average 賺錢快速compound 本金
同埋2者冇衝突
最後幾句,慘
心理同紀律最重要
所以risk reward ratio, win rate
2個數字決定你既成功
唔好信未發達既人講既道理
利申未發達
短炒我可以棍接棍,浪接浪,但同樣會開錯邊而損失利潤
上年食380K, 而家都贏緊475K,接近2M (一直都炒港股)
呢浪清埋就可以玩月線,搵岩指標低位入(股災),渣半年以上,至少300~500+%, 已經搵到有隻美股做得到

利申: all in獨注操作, 正常人勿學,股資7年, 第6年先學有所成TA派
巴打玩細價股定咩多?
呢排美股細價股d 突破真係cls
美股我仲未玩過,始終隔海操作,你all in高追=GG, 突破失敗放貨又輸價位,咁唔乎合利益

港股我已經過左仙毫股, 浪費左我太多時間,
而家只玩大股

冇人教過我點玩...所有野都係自學同反省

從來唔掂牛熊輪, 掂過下恆指大期, 但都係大跌市先想沽, 而家直頭唔想沽,
搵個低位買返貨好過, 始終期貨T+1,正股T+2, 好難期貨最低位走又正股最低位入到

all in先係唯一快速滾本達到複利息效應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞