一人一個做完生意或者買完股票得出嘅道理

75 回覆
11 Like 24 Dislike
我先就係唔好諗住賺快錢
雖然只係學生哥可以蝕嘅錢唔多,嗰時蝕咗副身家都係幾千蚊 ,但嗰時一心諗住賺快錢,用咗一個星期搞咗壇生意,一心諗住好嘅idea勝過一切細節,冇好好做足預備,結果啲客全部同我講話我好識賺錢,但係唔會幫襯我,之後果一個月完全冇錢開飯。
愈貴先愈多人買
平係無用
買個虛榮感啫
幾千蚊做咩生意
牛牛户口都開唔到
又過唔到大海
都係冇路捉 但同樣都有起有落
兩者既高手都係識逆境時防守 只要大難不死 就有後福
在困難時防守 在幸運後記得守住個幸運成果
識人可以短租埸地俾我玩下甘
由於錢唔多好多嘢都係靠人脈
rule no. 1: Never lose money
rule no. 2: Never forget rule no. 1
拎五千蚊做生意最後做黨主席
做完生意得出嘅道理:只要你要求高過啲客人,咁就冇人有位可以入到你,亦都唔愁冇下單生意

買完股票得出嘅道理:短期波幅只係浮雲一樣,買股票係投資,要長揸,唔係短抄,短抄係賭錢
唔係付出就有回報

唔係等待就會回頭
點解聽落有啲似愛情道理
變幻莫測嘅股市 像極了愛情
散戶同埋大巿
施害者同埋受害者
但慢慢發現其實冇絕對嘅對錯
想聽多啲做生意果個道理嘅例子或者故事
我都算樂於分享既人
試下講下啲例子俾你聽,都係啲阿媽係女人既道理

首先最起碼你要識得代入個客人角度,就知道大約要求同有咩要改進地方

好似之前幾年前我做過一年夜更的士,咁我會有禮貌啲,揸車最緊要唔好CHOK,穩定啲,啲客人係感受到,你野野大腳俾油,首先唔會快得幾多,其次會晒油左,個客人又唔舒服,所以我做的士經常性收貼士,又好好傾,有好多有趣例子唔細數,特別啲既咪試過上左個客人屋企,同佢一家大細食左餐晚餐

之後儲夠錢就轉行開左間室內設計公司,咁每單生意,你都要當自己屋企咁去完成,將來要係到住,或者當係自己作品看待,最後大多數都有好結果,啲客好多都變成朋友,最後係會一個客帶幾個新客俾你
設計每件傢俬出貨前我都會上廠驗貨,質素,顏色,尺寸覆實冇出錯,先安排出貨,並唔係當由大陸運到香港現場先知有問題,重做過你會蝕大錢,要個客硬食講唔過去包你冇下一單

其實咩行業都好,有心做,認真做,人地睇到同感受到
唔好諗住一步發達
同埋就算幾有錢都係要返工做野
唔返工都做老細,結論係有冇錢都係要做
甘你老母閪咩
你講得啱,炒咗股票加投機領悟出股票操作要好似run一盤生意,計現金流,風險,成本,盈利,拉上補下
有機會就去讀下game theory, 若果你好實在咁領悟到點係現實中運用, 你會識避開好多風險,亦會知道邊D係機會值得投資。
做乜撚嘢姐
係咪一定要拎幾千萬出嚟,蝕到損手爛腳先
拎咗個經驗先係重點
甘你老母閪咩
正字都唔識打 抵你輸啦P牌仔
心理質素要夠好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞