薄扶林大學討論區(38) 又開Sem

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
Sowk 1012 anyone
香港市大學
Geog2055如何
Taught postgrad幾時出grade
點解冇我名
e&f 仲可以 major 多個咩 tech 工就 econ&cs or bba(is) 囉。不過好多大firm/startup tech 工都要 technical interview 喎
e&f 又想 tech 就係 drop 鳩個 finance major 或者 quit u
1210爛咗
呢個多數爛,建議同期 take 靚 grade course 搭救下
我準備drop架啦 環blow C
要救埋2280
Acct1101有人話靚有人話唔靚
想知係點
唔會架喎,有上堂一定靚架
唔靚嘅應該係 1. 冇溫書 2. 要求太高
建議你揀定啲 algo/database course ,如果你做 tech 有機會要 master 洗底,特別 overseas 要求 ug 至少幾多 cre on maths/programming / database
其實 2280同3280 都唔爛 grade,係 1210 特別爛
wai chun
既然somehow我成為左老鬼,見到sem尾出grade咁多人,就黎幾句精神喊話

我都曾幾何時有d在意自己個grade
班大陸仔成日最鍾意話咩要讀pg好睇重gpa,我就望住自己c左既linear algebra在意左兩年
但grad左真係申請同讀pg時發現個grade真係冇撚用,有學到野有辦法prove到就得,我諗揀出黎做野既人更加
我intern跟左好耐既老細話佢當初會收留我唔會睇個垃圾grade,而係因為我個人
最後悔既係因為咁而好摺毒,莫講BA女仔既手仔,連同系都冇乜識人,差d毒到走火入魔
所以大家要過得開心少少,唔好比個數字定義左你,大學讀書好重要,但唔好只掛住讀書

利申:你aim goldman sachs/harvard med school呢d另計,不過做到既人九成九唔會上連登
Wie is waichun?
B 咗 linear algebra ,但 A+ 咗 scientific computing 同 mathematical finance 。爛 grade 永遠係 intro course, advanced course 有興趣就自然好好 grade
han er her
聽聞你吉他course同social media course(favebook 《 200)都C左
cheung wai chun
肥龍🐲Johnny哥哥
🚬 以前讀好多quant fin course 諗住一出黎做finance,結果做咗半年轉咗行,轉埋 field 諗起人生真係 unpredictable
真,12字頭既course考試永遠on99,靠鳩背
advanced course少人讀,全世界都A得,最鍾意走去engine讀4字頭,又好玩題目又唔on9

同埋讀engine班人好多好似難少少既concept就唔掂,做我踏腳石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞