聲優人工前因後果

63 回覆
26 Like 1 Dislike
27000x12集 =324000 大約二萬四港紙 12集即係約三個月左右

無公司力捧既有時一年都未必接到一套動畫既聲優 或者出得一兩集既就
講起人工待遇
其實神谷明單野係咪真
睇白箱都知
通常都有副業
佢個等級制度點計?
點先算一線聲優?
佢單嘢,有幾個講法但係大致都係話佢幫新人加人工

我聽果個係佢私下建議減年資高人工,加返比d新人
但係比音響公司d人爆出嚟,搞到好尷尬最後唔配
柯南

以前有個場合神谷話好感激當年d前輩為左佢地d新人搞工業行動

所以可信性極大

1973年7月29日,外畫・動畫等対策委員會進行總結示威和抗議活動。與會者進行了反省後決定發動罷工(主因:當時紫水會會長植村伴次郎接受週刊指役者係廢物只不過係可以不斷替換既商品)
1973年8月8日,聲優集體罷工了24小時令7個節目停止收錄
最終出演実務運用表確立, 聲優的演出費平均上漲了3.14倍

大部分 香港配音fans 眼中:
香港配音員 = TVB 配音員
非TVB 配音員 = 水平較低
一旦加入TVB = 水平一夜間提升

呢班fans既取態系:
公開「要求」TVB 系片尾加番配音員list
希望TVB 重視配音員(待遇)

唔可以隨便用廣東話(自己母語)都無所謂
最緊要TVB 肯一直圈養呢班配音員
佢地可以系 翡翠台 明珠台
聽到果幾巴親切既聲音
就心滿意足
大部分 香港配音fans 眼中
都覺得班粵語撚好撚煩
咪係, 之前個POST仲話要減人工, 屌你老母
你指

香港配音fans = 香港聲優fans
粵語撚 = TVB 配音fans
上面提到 永井一郎

就不得不貼呢篇長文:

補充材料2:關於永井一郎這個人。如果說聲優界中和井上和彥關係最推心置腹的就應改說是永井一郎了吧。

像疼愛自己兒子一樣疼愛井上的永井一郎卻因為26多年前的一件聲優界巨變,曾一度和井上的斷交。

這件事情也使得「青二」開山元老級人物永井一郎對井上和彥產生了極大的不滿,一氣之下與井上斷交長達7年之久,直到日後在為電影『コクーン』的配音工作中相遇又再度續交。永井一郎與井上釋冰,錄制間歇時說的第一句話就是「和彥…你配的越來越有樣兒了啊…」,而井上更是感慨萬分的回答「…原來您還是一直關注著我的啊!」。

(轉貼)井上和彥介紹
https://m.gamer.com.tw/home/creationDetail.php?sn=802269
我搵到既資料都係話等級內係15000-45000日元
每年會評核一次

一線緊係野澤雅子
至於依家d好鍾意果d,我只可以話係好紅囉
係唔係一線唔知
海外job跟唔跟呢個pay scale

Genshin Impact All Characters Japanese Dub Voice Actors & Same Anime Characters
1,174,568 views

https://m.youtube.com/watch?v=yHA2kCM5Ym4
新人好多都係靠做兼職捱到出頭
高汁POST,高汁過D睇完白箱就以為好熟行情既ON9POST
呢個post
呢個協定 當年係日俳連、音声連、マネ協 三個傾出黎
如果你揾到d cv 唔係日俳連 可以唔跟
不過當年個協定有話最少都要15000就算唔係日俳連成員
畫畫就好明顯比較易取締

聲優你外國人就算日文幾好都好, 點都會聽得出有口音, 而個少少口音就係令你比唔上日本既聲優

以LL最新個支那人聲優黎講, 佢講得好流暢, 但點都會聽到有D唔同

但原畫師唔想畫, 大把支那人鬥平鬥賤
但係品質一定跌,唔係冇得鬥
品質跌唔跌睇經費架姐

鬼滅無限經費咪唔會跌
有公司力捧或者有樣有身材咪唔使點捱
永井一郎 八寶齋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞