LIHKG 箍牙討論區 37

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你哋有冇做過全瓷套? 做左可唔可以箍牙?
不吃不喝兩年 我都係咁
數量:一兩隻就可以
類型:單冠就可以
位置:門牙既話難啲
洗唔洗整甩佢先 定係帶住箍
要睇痴唔痴得實個矯正器
可能要換臨時牙冠
或者用隱適美
間唔中會見到有巴絲打話醫生唔建議剝牙去箍,因為驚收太入會唔好睇,我其實都有擔心呢個問題,consult過幾個專科醫生,佢地都建議我剝4隻小臼齒,需要收入既空間係3-4mm左右,佢地話拉d牙入去既時候會先拉前牙,收到夠之後就將後牙拉上前收晒嗰窿。我好奇既係,既然有呢個技術,咁點解牙醫會擔心剝牙箍會收太入呢?呢個問題想請教下各位巴絲打,感激!
有無巴絲因為牙骨凸出搞到嘴凸?
下巴啲牙骨好凸 但啲牙齊
所以箍個陣醫生唔幫我箍下面 只箍上面
我同佢講想箍埋下面 改善嘴凸 佢話會好麻煩唔幫我箍
邊個牙醫咁fun,係咪明知你骨突複雜但又想霸住你個case黎賺錢
但你真係搵佢箍緊?同埋一開始consult搵左幾多個牙醫傾plan?
個牙醫都幾戇鳩,唔理咬合
Blacklist啦
無可能齋箍一排架
可唔可以開名
哇呢個牙醫真係唔掂
你最後有冇搵佢啊
而且佢叫咩名
直接問牙醫會好啲
始終唔係話向前向後咁簡單

我估:
1. 需要既空間真係唔多 冇必要為剝而剝
2. 大臼齒前移得太多可能有其他麻煩
3. 調整後方咬合會令件事更複雜
4. 想郁邊隻 唔郁邊隻 唔係個個牙醫都識
5. 唔想解釋得咁深入 希望用“收太入”說服你

假設牙醫做到想郁邊隻就郁邊隻
同時想維持臉型
咁冇理由為咗內收 2 mm
而剝咗隻小臼齒 (7 mm)
然後將後面啲牙向前拉 5 mm 掛
醫生話下巴短
岩岩consult咗醫生,佢話我可以選擇淨係箍上面,下面唔洗箍,價錢一萬+就得,我覺得好似好吸引,但想請問有冇人箍牙淨係箍一邊,會唔會好怪
咁你係咩 case?
準備定二次箍牙
都要睇整體咬合
佢話整體黎講牙齒都好整齊,但我上面有兩隻唔係好明顯嘅八字牙,搞到有少少嘴凸同唔敢笑,所以想箍牙。
佢照完x光之後建議我淨係箍一邊就得,一年內就可以搞掂,如果我淨係想要美觀嘅話我諗緊照去,趁而家大家仲帶緊口罩
同埋佢話箍一邊嘅話淨係可以箍傳統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞