沖涼欠熱水 褲薄氈不暖 囚友捱凍 攝紙保溫

259 回覆
20 Like 321 Dislike
唔好打稻草人啦,而家係無即熱式熱水爐,唔算無視人權。
坐監係懲教一部分,最終目標囚犯重返社會,唔重犯入監
只靠懲罰折磨囚犯係最落後做法,
廢老思想教仔一樣 出爐鐵唔打唔得
監犯罰到佢唔重犯一樣落後
認真懲教署思想都開通過上面d連登仔
順便一提 北歐度假村監獄係最成功懲教
出名豪華 挪威監獄,就將重犯率將60-70% 降到20%
其實究竟監獄係要從寬或是從嚴,先可以避免啲罪犯重犯?

討論呢個問題之前,先要講北歐監獄,好多人都知北歐嘅監獄設施係非常好,犯罪率亦好低;但並唔代表係因為監獄設施好導致犯罪率低;個人覺得北歐犯罪率低係因為福利政策夠,以佢嘅福利政策亦都延伸至監獄,所以不嬲一切嘅「因」係佢嘅福利政策,好嘅監獄設施及犯罪率低只係「果」。

之前聽過新聞訪問啲沙教所出嚟嘅青少年,佢哋真係好驚入邊啲教官,驚到話以後唔敢再犯事。

如果單純只係尊重囚犯嘅人權,而令佢哋冇改過自新重投社會,繼而侵犯他人嘅財產權或人身權,咁又講唔通。

呢個係一個值得討論嘅話題。
其實究竟監獄係要從寬或是從嚴,先可以避免啲罪犯重犯?

討論呢個問題之前,先要講北歐監獄。好多人都知北歐嘅監獄設施係非常好,犯罪率亦好低,但並唔代表係因為監獄設施好導致犯罪率低。個人覺得北歐犯罪率低係因為福利政策夠,而佢嘅福利政策亦都延伸至監獄,所以北歐一切嘅「因」係佢嘅福利政策,好嘅監獄設施及犯罪率低只係「果」。

之前聽過新聞訪問啲沙教所出嚟嘅青少年,佢哋真係好驚入邊啲教官,驚到話以後唔敢再犯事。

如果單純只係尊重囚犯嘅人權,而令佢哋冇改過自新重投社會,繼而侵犯他人嘅財產權或人身權,咁又講唔通。

呢個係一個值得討論嘅話題。
屌你老母
好彩鎖左你
屌埋我得唔得 好有男子氣概
咁請問呢D唔係懲既一部份?
陳健民本獄中書簡有講
保暖,沖涼,飲食係香港坐監最唔人道既野
keyword :重犯率
古至今 中國秦朝 明朝 中共 懲罰夠重
咪一樣多人犯法
殺頭的生意有人做,賠錢的生意無人做
冲凍水,我就情願唔冲啦。
有嚴刑同重犯率高,唔代表嚴刑就係重犯率高嘅「因」。古時啲犯人,如果唔去偷搶,可能就直接餓死,兩害取其輕,咁自然選擇犯罪。
手足真係好慘哩班懲教冚家剷你地遲早都要還!我聽日起身番工就去買份蘋果,夜晚食多兩餐黃店!DLLM
根本係偽政府冤獄
仲要成堆死中囯人5毛

消滅哂D死中囯人就岩架喇
咪係 一日到黑人地人地 完全冇自我意志
正如你說法 嚴刑同重犯率係無關係,要解決重囚犯自身問題,是懲教核心,嚴刑折磨囚犯解決唔到問題
懲教狗死全家
香港唔算嚴刑,又唔係日曬雨淋揼石仔,每日都有固定時間表喺室內工作,目的就係想令囚犯遵守返定落嚟嘅規則。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞