真心唔明白點解Signal Vs Telegram都可以鬧一大餐,兩樣嘢嘅use case根本唔同

85 回覆
290 Like 12 Dislike
Signal係用你個電話號碼做user ID,add人係靠你知唔知人哋嘅電話號碼,所以個use case係會交換電話嘅通訊,例如:親朋戚友。

Telegram係用電話登記完後,可以唔用電話嚟做contact,用一個自己set嘅ID,所以加埋太空卡之後個use case係唔會交換電話嘅通訊,例如:公海匿名討論,或任何唔想有個人身份交換嘅通訊。

(如果係行動嘅話,其實兩個都唔啱用,因為Telegram嘅話group chat其實冇e2e加密,Signal嘅話你一個人俾人捉咗就會成team人嘅電話號碼知道哂。要有group chat都有e2e,而且唔使用電話登記嘅,現時有Element(前稱Riot.im)同Wire,但係Wire上年賣咗畀一間好似玩廣告嘅公司,所以唔建議用。)

不嬲將真身同匿名分開係良好習慣嚟,其實Signal同Telegram其實可以(亦都應該)兩者共存,而且其實係用嚟做唔同嘅嘢。
自己友用signal
public group 用tg
其實係想食WhatsApp嘅用戶數量,
咁兩方嘅fans自然會想自己嗰套被取用。
但係其實兩者唔係有衝突,因為個功能定位的確係唔同。
我地嘅目的係build up另一個whatsapp襲斷市場,各有各用呢啲野根本唔啱使
佢地on9,
唔洗理.
其實跟世界其他人既姐 邊個多人轉 咪用邊個 嘈乜
今日晏就見到,放工望返已經一堆牛鬼蛇神出哂嚟,裡面內容講中哂
推到更多人睇到
係,佢地就係想搞亂,越亂越好
黎黎去去都係呢啲手段
無奈又真係好work因為你一認真去反駁佢已經係幫手製造緊更多嘅資訊爆炸
我就有用tg 唔想俾人知我入左咩group
所以再用signal
我有d fd 本身用開whatsapp
話tg 難用,signal 容易d
所以會轉signal
咁你可能話:「tg 都難用?係咪弱智?」
咁點,係咪要屌到佢地用返whatsapp?
起碼推到俾更多人知,等大家防備下
Telegram有自己雲端已經嬴曬啦
共產黨所有野都要二分法
製造對立同仇恨
分而治之先容易管理

喺連登無lee個意識點做連登仔
Line 又真係垃圾
剩係熄唔到佢個垃圾新聞
Home page 勁多垃圾資訊
同埋 Dark mode dark 得一半都罪該萬死
最撚慘係
佢應該係眾多通訊 app 入面賺得最多嗰個
這就是連登鬥黃派
Pin this
鷸蚌相爭,漁人得利
Why Not Both?
所以我一早勁撚憎WhatsApp,
明明係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞