[兜踎MK出城]窮毒肥尻中伏學人即興蠔油奧地利瑞士(有圖)

62 回覆
7 Like 12 Dislike
Hi
其實我未死呀
只係連返五日工去十日Trip
再緊接返四日工重要Jet lag真係Chur到死咗
去到今個星期一先有時間執篋同過相
由於唔知點解去到後期旅瑞士啲相同片
多到有啲恐怖所以搞咗好多耐先過完

而家學緊剪Day one Day two嘅片
零經驗真係拍同剪都好撚柒(同埋呢兩日真係好少片其實)

希望今個星期尾可以出到片同完埋Day two
(其實只係VIE落機同去bad goisern Check in都可以打咁耐)
but聽日又連做四日返工狗...so...個旅記應該可以多一年

畀張Top of Europe嘅相畀大家J陣先
發覺啲圖死晒...仆街na cx
好在打咗少少only
可以用holand pk重新打過Day one
留名等文 樓主加油
由於na cx全部死晒圖
所以由Day one開始從新用holland pk upload圖打過
08/05 Day one - 裙拉褲甩

星期一係返工狗惡夢
但呢個星期一就係我飛嘅日子
因為之前做咗連續五日返工狗
所以無時間plan以接近全裸方式迎接我個一星期歐遊

QR817 ETA1910
飛之前我有好多嘢要做
一早七點幾八點起身執Gip
再約咗個Friend子出MK食Lunch(但我住北區)
之後去深水埗買相機嘢最後出尖沙咀換啲瑞士法郎
最後先返北區拎Gip出機場

而家睇返個schedule都覺得趕

結果當時係執到一半就要飛身去旺角
我個仆街Friend約1200金雞重要遲到半粒鍾佢老尾
極速屌完個譚之後就去深水埗特賣城
去埋重慶大廈堅成就坐火車返歸

睇到呢到你會問點解好人好者要出MK食Lucnh
因為我個Friend住香港仔 係呀你無睇錯係香港仔
所以中間點咪MK囉

返到北區飛埋的返到屋企都三點三
當然仆街死啦...A43大約20分鐘一班
一早Plan坐1600嗰班但都係趕唔到
1610就唔理三七二十一起袋拉Gip走

但就落到樓就醒起仆街啦

我唔記得帶褸呀

你老味我放咗件厚棒球樓喺床唔記得帶
得返一件原本為上少女峰打底嘅抓毛外套喺GIP
我重要跑到巴士站先記得根本趕唔切上樓
即時好想跳樓死
坐1620班A43最後1720到

QR817 1910 Zone E Gate 16

去到Counter就發現自己柒咗
唔記得QR一日得兩班787
所以點都唔會多人其實遲多一班A43都夠時間

身邊有部袋鼠航空747

分別係去Sydney嘅袋鼠,Singapore嘅SQ同New York嘅因航

QR 787嘅3-3-3
A,C,D,F,H,K都有個盒仔For IFE
所以坐兩邊腳位會有啲少...今次坐緊D位
續Day one

QR嘅IFE...連個Remote都係可以Touch

點解無啦啦由坐D位變到坐F位
係因為坐F嗰位肥鬼佬最Last minute行埋嚟
話我坐錯位明明我就無坐錯
算我由尻佢廢事佢行嚟行去就畀個位佢囉咁
但佢個格睇落好似飛機師
班空少又識佢同佢Hi又扼手

濕紙巾好香...第二程我拎咗好多

戲唔多但唔少都好新..有Lala land, Arrival, Passengers, 怪獸與他們的產地

是日meun
一程機派到兩餐...類似一餐dinner一餐breakfest
但我見好多人食完第一餐就柒瞓到天荒地老流連在摩天輪

新加坡雞飯aka海南雞飯
好好食呀屌...除咗啲飯硬到我鍾意硬飯都覺得佢未煮熟

唔知乜尻名我唔記得...舊蛋係難食到賴屎之外
其他全部都唔錯...牛角酥兩程機都又係好食到想打包幾舊走

全部廣東歌喺晒到啦...柏乳係識貨
June同Chita真奇奇怪怪咁...Danny Summer

話咁快就Land咗Doha...題外話QR 787張凳非常唔好坐
大約一兩個鐘就會屎忽痛想起身

呢個係Doha新嘅機場...好似開咗幾年
真係幾大幾靚...同埋有得用橋唔洗逼巴士(掌自己咀 ...回程兩轉都係坐巴士)
QR好多轉機客由凌晨開始去到兩三點都好多機起起落落
停一陣去到四點開始又嚟過

睇落好似好少人但其實全部搵晒位瞓
因為多轉機客所以機場都好多唔同quite room畀你瞓

DOH呢隻熊好出名啦

中東三寶係唔同啲放部650S Coupe畀大家買抽獎卷抽
續Day one完到Day two

開始之前有一個小Tips
如果坐QR轉機多過八粒鐘Waiting time
等待時間又係within 07:00-22:00
可以join QR嘅免費Local tour遊多哈
叫做打個卡又唔洗On99無嘢做咁囉
But我兩次轉機差唔多凌晨到…so…屌你老母[fuck]

back topic
最後一點喺Quiet Room瞓咗兩個鍾就收皮起身(Jet lag係其一啦)
四點幾喺Quiet Room拎袋走出去就行機場一個Round
順便睇睇有無啱洗嘅大褸買
當然結果機場賣嘅好多都係名牌同好貴啦

結果極速行完就On99咁搵個位坐用電腦
上上facebook上上兩登開post打文
同埋過片落電腦嘗試學剪片
係呀有片睇呀...但只係我尻拍片嚟
(之後發覺剪片真係好難…同埋無sense剪出嚟真係好難睇)

時間過得真係好快
六點幾開始機場慢慢開始多人啦

有個現象都幾得意…因為中東三竇都做好多轉機客
喺禁區出現嘅大部份都係剛剛落機等轉機/剛剛瞓醒準備走嘅人
所以大部份都係歐洲人/亞洲人/黑人/印度人之類
中東人真係零聲幾丁友

而我坐緊個位對上正正就係immigration
成堆人全部清一式都係中東人樣包晒頭咁樣
呢個對比都幾memorable

上一層有玻璃嘅就係immigration

唔小心影到人留倩影
走啦
執好晒嘢就走人去Gate A10

身邊有一堆香港人...我小毒毒無出聲無講嘢
因為識唔識廣東話聽香港人9 up最好玩

因為DOH係QR主場…所以一路行見到全撚部機…係全撚部都係QR嚟
有777啦有A330啦有787啦有肥婆A380

就係見唔到佢傳說中印有QR花嘅C-17

(Google救老母系列)

但畀我見到另一個傳說中嘅機

綠色Qatar花嘅A320...傳說中嘅Al Maha Airways阿瑪哈航空
https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Maha_Airways

2014 QR有意開一間新嘅附助航空主要去飛中東航線
日子一推去2016再推到2017年2月Cancel埋
但機又買咗又噴晒油Al Maha Airways官網一路都請緊人
個人覺得之後開得成嘅機會唔細

今次揀咗窗口位
我係習慣Long haul揀路口可以行嚟行去去toilet
Short haul揀窗口可以睇景同唔去toilet都無問題又唔洗畀人煩

另外小tips就係…由DOH出發去歐洲…就可以坐左面窗口位(啫係A位)
咁起飛就可以睇晒成個多哈最繁榮嘅地區
QR183 ETD0805
呢程機半Full啦
坐A位而C位又有人坐啦
今次係靚女外籍洋妞..個人感覺似Model(無圖 …算啦畀我老母大家享用)
高瘦比例好腳長…拎住個大大個victoria’s secret袋 …死都唔肯放上行李櫃

我同佢係有對話
就係佢問我可唔可以起飛之後用晒B同C位瞓
我話OK…完...毒撚唔好FF咁多OK

是日menu...有一餐full meal breakfast加snack box
五粒鐘機都做到咁樣...你叫因航啲Red eye得snack box情可以堪

其實蛋都係keep住難食
但條腸同薯仔真係好正所以再食多轉

舊包好硬咁囉但真心係熱嘅
班因粉玻璃心碎住食凍冰冰snack box

見到咁嘅樣就知自己去到歐洲啦
個人真係好興奮...咁大個仔都未去衝出過亞洲
竟然因為一時衝動畀我嚟到歐洲嘅土地

wien就等於vienna
親吻Austria嘅土地

相比起其他國家vienna airport真係好細
Zone ABCDE真係三兩步
一落機就出到去影相張先

做乜尻...其實唔係影緊佢...
只係執相發現呢張相

其實喺多哈已經上網Check定
維也納機場有啲咩shop有機會會有正正常常嘅褸賣
因為件抓毛外套我覺得實在太嘔心
(btw去到發覺抓毛外套係歐洲fashion item個撚個歐洲人都著)

知道Zone B有間Adidas...但我就Zone C落機
Zone C過Zone B就要過咗immigration之後先搵到路過去
因為我都趕趕地時間去坐火車...所以無去到
中間見到一間superdry...垃圾喺香港貴喺歐洲一樣貴
一衫唔記得棒球褸定hoodie要成90歐一件

屌你老母狗也不屌

最後咩都無買到

題外話喺歐洲見到唔少歐洲人著superdry同用superdry袋

to be continued
https://www.youtube.com/watch?v=7JWvn34c3kg
有片睇呀屌
原諒我第一拍片拍得好柒
同埋頭幾日喺奧地利拍片拍得好少
要用相代片 過到瑞士應該好啲
完?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞