[兜踎MK出城]窮毒肥尻中伏學人即興蠔油奧地利瑞士(有圖)

62 回覆
7 Like 12 Dislike
是咁的

大家好我叫正恩
大家曾經可能喺兩登嘅校園台/遊戲台/潮流台/旅遊台見過小弟一面

今次係小弟第一次寫遊記,請大家多多包涵

點解今次會無啦啦打遊記呢
係因為做Research去Plan行程嗰時
無論兩登定香討都比較少有奧地利瑞士香港文(係咪因為洗費貴)
台仔blog反而多返啲but you know台仔blog伏嘅唔少

同埋由即興決定買機票
到真係飛中間係唔夠兩個星期
當中重有一半時間係返工朝九晚六
所以只有極少時間由Plan行程到準備到轉機到而家到步
小弟都柒咗好多次同中咗好多伏
所以想分享出嚟畀大家笑同參考參考

過去小弟其他旅遊日誌
01/2017 - [HeHe遊] 窮毒肥尻跟住真‧MK沖繩自駕遊四天
09/2016 - [獨遊] 窮毒肥尻尻Hea高雄五天
09/2015 - [獨遊] 窮毒肥尻愛上京都四天
05/2015 - [半獨遊] 窮毒肥尻新加坡探親之旅
06/2014 - [HeHe遊] 窮毒肥尻旅遊開發之大阪日本初體驗

未來小弟其他旅遊日誌
06/2017 - [獨遊] 窮毒肥尻買手信買手信福岡五天

如果我今次遊記無走數無爛尾
大家又想繼續睇其他地方的話
我睇睇有無時間打埋其他

注:遊記將會兩登同步轉播

暫時行程

08/05

Day 1 – HKG > HIA (QR817)

Long waiting 9Hrs25Mins

Day 2 – HIA > VIE (QR183) > Bad Goisern ***開始遊記

Day 3 - Bad Goisern > Ice Cave + Five Fingers > Hallstatt > Bad Goisern

Day 4 - Bad Goisern > Salzburg(未決定去邊同住邊)

Day 5 – Salzburg(Day trip)

Day 6 - Salzburg > Zurich/Luzern(未決定去邊同住邊…甚至可以坐euronight train)

Day 7 - Zurich/Luzern > Interlaken

Day 8 - Interlaken > Jungfrau > Interlaken

Day 9 – Interlaken > Bern > ZRH > HIA (QR096) (有得坐A350)

Long waiting 6Hrs20Mins

Day 10 – HIA > HKG (QR816)
其實呢個係小弟嘅其中一個Grad trip嚟
(另外福岡純粹見到個價OK日子OK就買咗

細細個就將好幾個地方放咗入自己嘅bucketlist
包括北歐(多謝The secret life of Walter Mitty),名古屋睇豐田博物館同去河口湖睇富士山

咁去日本唔難所以其實好早決定好去日本
但就係中間因為返工同Final日子就唔到時間決定幾時去
同埋最緊要係啲飛睇唔啱價

名古屋因為Legoland一開好多飛都變到好硬啲價
東京就UO老母幾次megasale我都買唔到+時間就唔到我返工
所以四月中已經最壞打算因航彈起和去包底

又點解一個360度華麗轉身去咗奧地利瑞士呢
咁就要多謝ming仔同Qatar

本身一直無睇開ming仔啲片
唔知點解今年年頭就愛上咗
去到今年出歐遊列國三上少女峰我屌咗出聲
瑞士即時入咗我個bucketlist

去到四月尾Qatar突然做Last minute Mastercard Sale
五月去歐洲最平做到二千六…係二千六呀屌
因航彈起和去東京都要二千四
所以即時將瑞士由bucketlist拎返出嚟實行咗

就係咁一切巧合成就咗今次即興歐遊
但由一開始畀錢就發覺好多問題

Btw咁多字貼兩張圖先

To be continued...
留名

Salzburg 買張salzburg pass就可以搞定全日day trip
正恩
瑞士好靚 但真係好貴
正恩
留名六月去
認真,我諗睇左好耐,邊度係HIA

然後再諗樓主你搭QR,轉機個機場應該DOH
認真,我諗睇左好耐,邊度係HIA

然後再諗樓主你搭QR,轉機個機場應該DOH

因為用DOH個wifi名係HIA
好自然隨手將DOH打做HIA
留名

Salzburg 買張salzburg pass就可以搞定全日day trip

應該會買
但應該今晚KO咗住邊呢知問題先

Post張相先

因為又Miss咗班火車
所以得閒喺Bad Goisern火車站打文

喺到講講點解一畀錢就覺得自己畀伏自己中
因為呢套飛真係好平HKG>DOH>VIE
再ZRH>DOH>HKG只係需要2997連稅
畀三千重可以有錢找係咩概念

但平嘅代價就係去程回程接近食咗四日
回程當時可以畀多百零二百早四粒鐘到香港
但個人又貪平搞到而家ETA 2030
第二日重要返工

之後引出第二個問題
七日幾要去兩個國家又係咩概念
因為份人太港豬最遠只係飛日本
用去日本嗰套plan去歐洲一定中晒伏
去到Plan行程就覺得點解唔去多一個星期

最緊要係作為兜踎港豬MK
英文都唔識多句...奧地利瑞士重要係德文
就開始懷疑自己可唔可以平安返到香港

係呀去到呢到
我重未開始到遊記
因為噚晚唔小心九點柒瞓到六點
今晚返到Hostel會開始打

黑起上嚟可以幾黑
唔住HALLSTATT?太貴?但值得喔,走晒旅行團清晨黃昏好撚正
去salt mine, ice cave & 5 fingers, gosausee,都玩你三日
salzburg 記住買1 day pass,好似接近30蚊,好撚抵,入幾個就回本,我坐埋船
第1站去最遠既unterburg,之後去Hellburnn,再坐船回城堡區再玩再去莫札特既野
我住日3日,一日去konigssee, 巴打唔去?好正,
我住火車站行去既住宿7MINS,叫amedia express,上次做緊住2送1 既優惠,好撚抵,每晚只需3XX ,痴撚左線,又大,行去古城都唔遠,10-15MINS,古城好貴,寧願住近火車
唔住HALLSTATT?太貴?但值得喔,走晒旅行團清晨黃昏好撚正
去salt mine, ice cave & 5 fingers, gosausee,都玩你三日
salzburg 記住買1 day pass,好似接近30蚊,好撚抵,入幾個就回本,我坐埋船
第1站去最遠既unterburg,之後去Hellburnn,再坐船回城堡區再玩再去莫札特既野
我住火車站行去既住宿7MINS,叫amedia express,上次做緊住2送1 既優惠,好撚抵,每晚只需3XX ,痴撚左線,又大,行去古城都唔遠,10-15MINS,古城好貴,寧願住近火車

因為太遲
Hallstatt最少八百一晚一條友
而家Bad Goisern唔洗六舊兩晚
大雪Ice cave同five fingers收咗收皮無得去

但畀我睇緊啲咁嘅景

konigssee應該去...因為之後一早由Bad Goisern走
去到Salzburg最早差唔多十點十一點
奇奇怪怪時間去去一轉konigssee好似剛剛好

巴打 我唔知咁樣夠唔夠玩
3日salzburg (國王湖, 市內, st gilgen+st wolfgang)
定兩日已經夠?市內+ st gilgen& wolfgang =1日

2日hallstatt(市內+冰洞+5fingers=1日, salt mine+ gosausee 1日 )

konigssee應該去...因為之後一早由Bad Goisern走
去到Salzburg最早差唔多十點十一點
奇奇怪怪時間去去一轉konigssee好似剛剛好

咁晏去時間唔夠喔
除非走馬看花狂奔或者唔去上湖

3日salzburg (國王湖, 市內, st gilgen+st wolfgang)
定兩日已經夠?市內+ st gilgen& wolfgang =1日

2日hallstatt(市內+冰洞+5fingers=1日, salt mine+ gosausee 1日 )

St Wolfgang 登山火車
連堆st given 夠一日,注意番巴士時間,有分閒日
Salt mine Gosausee 迫堆一日好難實現到,Gosausee 唔細,行一圈都要2-3小時
最好安排去Hallstatt 係
Day 1 中午到拎房 下午去salt mine
Day 2 ice cave 5 fingers
Day 3 Gosausee > Hallstatt > Salzburg / ck / Wien / Budapest
果頭超過一半人識講英文,你定啲啦

利申: 不能作準………因佢唔識講英文時,我識講德文
BTW 你上Jungfrau記住唔好咁憨居買正價票,成k幾來回,貴到癲,你計下買pass再補正價票會唔會平啲

St Wolfgang 登山火車
連堆st given 夠一日,注意番巴士時間,有分閒日
Salt mine Gosausee 迫堆一日好難實現到,Gosausee 唔細,行一圈都要2-3小時
最好安排去Hallstatt 係
Day 1 中午到拎房 下午去salt mine
Day 2 ice cave 5 fingers
Day 3 Gosausee > Hallstatt > Salzburg / ck / Wien / Budapest

Salzburg要留兩日定三日?
BTW 你上Jungfrau記住唔好咁憨居買正價票,成k幾來回,貴到癲,你計下買pass再補正價票會唔會平啲

去之前幾日一路返工一路對住部腦扮工就係計緊呢條數
最後結論因為我日數太少
點計都係Half Fare Care最抵
上少女峰段車減咗半會洗少好多
(計晒Pass/Half fare card錢+大約會坐嘅火車路程同景點...
Half fare card會畀買Pass洗少接近70CHF)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞