[兜踎MK出城]窮毒肥尻中伏學人即興蠔油奧地利瑞士(有圖)

62 回覆
7 Like 12 Dislike
果頭超過一半人識講英文,你定啲啦

利申: 不能作準………因佢唔識講英文時,我識講德文

首先MK係唔識講英文
好似係
唔住HALLSTATT?太貴?但值得喔,走晒旅行團清晨黃昏好撚正
去salt mine, ice cave & 5 fingers, gosausee,都玩你三日
salzburg 記住買1 day pass,好似接近30蚊,好撚抵,入幾個就回本,我坐埋船
第1站去最遠既unterburg,之後去Hellburnn,再坐船回城堡區再玩再去莫札特既野
我住日3日,一日去konigssee, 巴打唔去?好正,
我住火車站行去既住宿7MINS,叫amedia express,上次做緊住2送1 既優惠,好撚抵,每晚只需3XX ,痴撚左線,又大,行去古城都唔遠,10-15MINS,古城好貴,寧願住近火車

巴打 我唔知咁樣夠唔夠玩
3日salzburg (國王湖, 市內, st gilgen+st wolfgang)
定兩日已經夠?市內+ st gilgen& wolfgang =1日

2日hallstatt(市內+冰洞+5fingers=1日, salt mine+ gosausee 1日 )

St Wolfgang 登山火車
連堆st given 夠一日,注意番巴士時間,有分閒日
Salt mine Gosausee 迫堆一日好難實現到,Gosausee 唔細,行一圈都要2-3小時
最好安排去Hallstatt 係
Day 1 中午到拎房 下午去salt mine
Day 2 ice cave 5 fingers
Day 3 Gosausee > Hallstatt > Salzburg / ck / Wien / Budapest

Salt mine真係有啲尻
時間唔長唔短如果唔係住Hallstatt好難搞
BTW 你上Jungfrau記住唔好咁憨居買正價票,成k幾來回,貴到癲,你計下買pass再補正價票會唔會平啲

去之前幾日一路返工一路對住部腦扮工就係計緊呢條數
最後結論因為我日數太少
點計都係Half Fare Care最抵
上少女峰段車減咗半會洗少好多
(計晒Pass/Half fare card錢+大約會坐嘅火車路程同景點...
Half fare card會畀買Pass洗少接近70CHF)

我當年都係買Half Rate card,如果你仲有心力上網,可以去SBBBSSCFF個page買佢果啲特價票,會仲平
Hi everybody
我重未死得呀
而家轉咗車去緊Salzburg所以可以得閒打打文

08/05 Day one - 裙拉褲甩

星期一係返工狗惡夢
但呢個星期一就係我飛嘅日子
因為之前做咗連續五日返工狗
所以無時間plan以接近全裸方式迎接我個一星期歐遊

QR817 ETA1910
飛之前我有好多嘢要做
一早七點幾八點起身執Gip
再約咗個Friend子出MK食Lunch(但我住北區)
之後去深水埗買相機嘢最後出尖沙咀換啲瑞士法郎
最後先返北區拎Gip出機場

而家睇返個schedule都覺得趕

結果當時係執到一半就要飛身去旺角
我個仆街Friend約1200金雞重要遲到半粒鍾佢老尾
極速屌完個譚之後就去深水埗特賣城
去埋重慶大廈堅成就坐火車返歸

睇到呢到你會問點解好人好者要出MK食Lucnh
因為我個Friend住香港仔 係呀你無睇錯係香港仔
所以中間點咪MK囉

返到北區飛埋的返到屋企都三點三
當然仆街死啦...A43大約20分鐘一班
一早Plan坐1600嗰班但都係趕唔到
1610就唔理三七二十一起袋拉Gip走

但就落到樓就醒起仆街啦

我唔記得帶褸呀

你老味我放咗件厚棒球樓喺床唔記得帶
得返一件原本為上少女峰打底嘅抓毛外套唙GIP
我重要跑到巴士站先記得根本趕唔切上樓
即時好想跳樓死
唔住HALLSTATT?太貴?但值得喔,走晒旅行團清晨黃昏好撚正
去salt mine, ice cave & 5 fingers, gosausee,都玩你三日
salzburg 記住買1 day pass,好似接近30蚊,好撚抵,入幾個就回本,我坐埋船
第1站去最遠既unterburg,之後去Hellburnn,再坐船回城堡區再玩再去莫札特既野
我住火車站行去既住宿7MINS,叫amedia express,上次做緊住2送1 既優惠,好撚抵,每晚只需3XX ,痴撚左線,又大,行去古城都唔遠,10-15MINS,古城好貴,寧願住近火車

3日salzburg (國王湖, 市內, st gilgen+st wolfgang)
定兩日已經夠?市內+ st gilgen& wolfgang =1日

2日hallstatt(市內+冰洞+5fingers=1日, salt mine+ gosausee 1日 )

Salt mine Gosausee 迫堆一日好難實現到,Gosausee 唔細,行一圈都要2-3小時
Day 3 Gosausee > Hallstatt > Salzburg / ck / Wien / Budapest

Salt mine冇特別定點?
坐1620班A43最後1720到

QR817 1910 Zone E Gate 16

去到Counter就發現自己柒咗
唔記得QR一日得兩班787
所以點都唔會多人其實遲多一班A43都夠時間

Gate 16嘅景

身邊有部袋鼠航空747

分別係去Sydney嘅袋鼠,Singapore嘅SQ同New York嘅因航

QR 787嘅3-3-3
A,C,D,F,H,K都有個盒仔For IFE
所以腳作會有啲少...今次坐緊D

Salt mine冇特別定點?

時間問題
佢夠係玩幾個鐘
但唔似Ice cave同five fingers玩到大半日到一日
Hallstatt最後一班船1815
變到去邊都奇奇怪怪咁
打到一半衝落車因為到Salzburg
今晚返Hostel先打埋Day one

btw

國王湖840 one day pass已經加到十歐
打到一半衝落車因為到Salzburg
今晚返Hostel先打埋Day one

btw

國王湖840 one day pass已經加到十歐

上年仲係$9。8
唔算貴啦
好似每分每秒都好趕咁
劉鳴

起身郁記得習慣睇有冇拎漏野
唔太放心
Check in咗Salzburg間A&O
原本六人Dorm畀人咗間四人我...細好多又無Locker
我下面係韓仔(靚仔想屌佢)對面有個聽完都唔知邊度嘅人

好繼續

續Day one

QR嘅IFE...連個Remote都係可以Touch

點解由坐D變到坐F
係因為坐F嗰位肥鬼佬最Last minute行埋嚟
話我坐錯位明明我就無坐錯
算我由尻佢畀個位佢囉咁
但佢個格睇落好似飛機師
班空少又識佢同佢Hi

濕紙巾好香...第二程我拎咗好多

戲唔多但唔少都好新..有Lala land, Arrival, Passengers, 怪獸與他們的產地

是日meun
一程機派到兩餐...類似一餐dinner一餐breakfest
但我見好多人食完第一餐就柒瞓到天荒地老流連在摩天輪

新加坡雞飯aka海南雞飯
好好食呀屌...除咗啲飯硬到我鍾意硬飯都覺得佢未煮熟

唔知乜尻名我唔記得...舊蛋係難食到賴屎之外
其他全部都唔錯...牛角酥兩程機都又係好食到想打包幾舊走

全部廣東歌喺晒到...柏乳係識貨
June同Chita真奇奇怪怪咁...Danny Summer

話咁快就Land咗Doha...題外話QR 787張凳非常唔好坐
大約一兩個鐘就會屎忽痛想起身

HIA係Doha新嘅機場...好似開咗幾年
真係幾大幾靚...同埋有得用橋唔洗逼巴士
因為QR真係做好多轉機客
由凌晨開始去到兩三點都好多機起起落落
停一陣去到四點開始又嚟過

睇落好似好少人但其實全部搵晒位瞓啦
因為多轉機客所以機場都好多唔同quite room畀你瞓

DOH呢隻熊好出名啦

中東三寶係唔同啲放部650S Coupe畀大家買抽獎卷抽

最後一點喺quite room瞓咗兩個鍾就收皮起身
喺internet area開始打文埋剪片
係呀有片睇呀...但只係我尻拍片嚟
同埋第一次學人剪片應該有排先有得睇

Day one完

To be continued
聽日去interlaken留名
啱啱去完Hallstatt
唔知係咪中東唔識煮蛋 我上次坐emirates d蛋又係勁難食
金正恩

留幾多日呀
我後日開始住兩日
唔知係咪中東唔識煮蛋 我上次坐emirates d蛋又係勁難食

聽講因航都好難食

留幾多日呀
我後日開始住兩日

我喺interlaken stay四晚

留幾多日呀
我後日開始住兩日

咁有機會撞到
今晚Stay一晚Luzern
聽日Stay兩晚interlaken
之後收皮返香港

btw我輕視咗瑞士物價
貴到想除褲便鴨賣菊花畀人屌

留幾多日呀
我後日開始住兩日

咁有機會撞到
之後收皮返香港

btw我輕視咗瑞士物價
貴到想除褲鴨賣菊花畀人屌
唔明D人負皮D咩

加油

小心比人偷野

留幾多日呀
我後日開始住兩日

咁有機會撞到
之後收皮返香港

btw我輕視咗瑞士物價

點貴法
記得6年前去當地麥當勞最平個餐都要80幾港紙

留幾多日呀
我後日開始住兩日

咁有機會撞到
之後收皮返香港

btw我輕視咗瑞士物價

點貴法
記得6年前去當地麥當勞最平個餐都要80幾港紙

啲luaagae locker痴尻線
細到仆街都要6瑞郎
Salzburg細都放得寄倉先2歐

留幾多日呀
我後日開始住兩日

咁有機會撞到
之後收皮返香港

btw我輕視咗瑞士物價

我今日上咗少女峰
我都覺
我聽日去first啊如果天氣好
發覺做唔到即晚打文
每晚都攰到仆街柒瞓到
唔知ming仔重要剪片可以點做到
我會慢慢update落去
送張Luzern景畀人家睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞