選擇題 22k 大公司定28k 細公司

279 回覆
2270 Like 689 Dislike
慣左就無事
係嘅,佢喺第一個月最後一日同我講,話如果我唔接受嘅話,佢哋會即刻中止合約。之後要同佢重新簽過新合約,probation由頭計起
可唔可以同細公司傾
自減人工但返五日
最慘係自己唔知學壞手勢,仲要以為自己係識
其實唔駛傾都知無可能
其實你嘅考慮最多都係繼續搵定係跳草裙舞
52K 大公司
細公司做一年,個差價都六萬,到時轉公司,嗌價都三萬起跳,你又學到多野,why not?
5.5days 多6k
錢搵左就係搵左
時間過左就過左
你時間貴唔貴得過錢?
見到五日就知點揀

返六日果啲根本冇正常生活休息
大公司福利、bonus好d, 升職快就好快double la
起埋你底

如果你係EN HA VS PRIVATE
你咁樣問冇咩意義

做死一世EN都係咁低pay
唔好同錢鬥氣
點解做開大公司會想走去做細公司? 純粹為錢?
why not大公司跳大公司?
細公司做耐左份CV唔靚, 大公司都未必會想請番你
有人話細公司學到好多野, 其實係咪真係學到野唔係重點, interview吹水吹到自己好勁都得喇
但係大公司個branding係無野可以取代嘅
講資源, 講Culture, 講flexi working, 講career path, 我相信大公司都有優勢
5.5日係好智障
半日又做唔到d咩
晨咁早起身番去坐半日番屋企
真係浪費人生
其他大公司offer咁差架...... 咁真係唔洗轉其他大公司
其實細公司有幾細先, 等錢洗嘅可以去做個半年咁
不過到時搵番大公司都可能會壓你價, 甚至平手過
唔等錢洗嘅再等下 再搵下喇
勸你唔好
咁你最後係個間減你人工既公司做左幾耐先走?
所以講到底 樓主係唔係真係好等錢使先
個6K每個月對樓豬而言係唔係好吸引先
如果有樓主家底, 本身已經持有多個物業
咁大家唔係旨在搵錢而係旨在過下日神,
咁不如係大公司好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞