選擇題 22k 大公司定28k 細公司

279 回覆
2270 Like 689 Dislike
入大公司就搏升,細公司就搏出嚟做老闆
5.5 day 已經直接淘汰
唔夠3個月,剛剛第二張約probation完就揾到走,唔係嘅話佢嘅notice period會係2個月
無錯,我都在細公司做左5年,每個星期六返半日,習慣左就無事

申利:以前做過大公司,做過中型公司,做過半政府既機構
奴性講個慣字
細公司有細公司的不好,你問我點解留在現在細公司,因為現公司暫時無咩派系鬥爭,難得細公司人事穩定,財政算ok,見到有些同事已經近65-70歲(佢地兒孫滿堂,夠錢生活,主要唔想退休咁悶)

最最最重要係有緊要問題,現細公司管錢的老闆們會企出黎在前線頂,以前做過大公司,話就話返5日,當自己睇漏野或做錯野時,要把問題帶回家自己諗掂佢

有3個前同事做過現細公司後就出去創業,雖然更辛苦,但搵到下錢(買樓買車位,我估一年搵約$400-$2000萬港幣)

我諗最主要睇細公司的人事變動大唔大,如果d舊職員都做唔長,咁就大公司好了,起碼多些福利
無錯,有家底就做hea 既大公司,做過有錢的小職員
其實你自己已經揀咗: 想試下細公司,學多啲野.你對5.5無大抗拒,反而想學多啲嘢. 人工又多啲,學嘢有多啲(真嘅?),何樂而不為? 除非你星期六好忙。人一世,物一世,唔試下唔心息嘅,轉左唔鍾意咪再搵過!呢個時勢,咁多人失業,你仲有兩個offer,比啲信心自己!
細公司做一年走 之後容易叫價
留定條後路比自己,進可攻,退可守,細公司伏既機會高過大公司,因為大公司容易網上查「好唔好做」
雖然多6000好似好多,但一個星期休2日同休1日真係好大分別。
此post已完
唔等錢洗 大公司R下算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞