選擇題 22k 大公司定28k 細公司

279 回覆
2270 Like 689 Dislike
大公司跨國企業睇下係行內有幾出名喇
出名嘅我會揀大公司, CV靚仔啲, 第時搵工都易搵番大公司
同埋5日輕鬆過5.5好多喇
大公司福利好啲, culture應該都好過local港資

細公司留耐左唔容易走番去大公司做
除非有自信半年至一年後可以再攞到間大公司offer, 都可以考慮嘅
大公司雖然起薪低, 人工升幅應該快過細公司? career path都好啲? (拿 我唔知你嗰行係咪咁, 我嗰行就係嘅)
要o幾撚多t先補到6k
千祈咪撚做細公司
乜撚嘢學嘢真係得啖笑
昆啲暑期工學生就得
大公司5日 完
5日半真係畀狗做
我會揀睇定d再轉
始終市道唔好雖然工程好似無影響
但如果有咩要開刀好多搵新仔未過proba

同埋覺得有兩個offer
同你宜家跳過去係兩回事
始終覺得22k有經驗
跳應該可以搵得返25k 5日
細公司。。。把鬼

做細公司,好多時因為無制度,老闆可能要迫你諗一個制度出黎去做野。

D 制度通常都涉及好多人,一個新人係好難叫舊人行新制度。
工程就5.5 日啦
我覺得未做過main con 都係做下main con 學野
過30先好抖
唔好啦 會後悔
差成6k都唔駛問啦
5.5係長短週定每個星期六返半日先?
5.5日係比狗做
一定係番五日
之前做工程main con都係做六日 又坐site 又六日,
星期六收日訓醒第日就星期日,根本冇時間抖,但係地盤係free d
後來轉左份五日工程工 人工係冇咁高 但坐寫字樓,每日準備收工,人生唔同曬

揀工一定係五日, 同埋重點係考牌
main con難考牌,至少我個範係
細公司幾勤力都好都會執笠
過來人,好後悔
5.5日直頭唔洗諗啦下話
原本想答睇錢份上
但多半日工等於返多日,不了
你望下#1先,前文寫得好清楚點區分
放多一日個人生活充實好多
千其唔好細
我自己情況同樓主好似
本身做大5天 之後去咗細公司5.5 諗住拎個人工再跳
點知個市勁差 細公司認受性好低 好多大公司唔睇
所以而家我又會搵返大公司 人工應該要減返
總之簡大 五天
懶醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞