漫畫推介:Blue period 藍色時期

329 回覆
168 Like 12 Dislike
依個IG真係作者幫龍二開嘅?!
https://instagram.com/ryuji_ayukawa?utm_medium=copy_link

好想見到龍二再畫返畫,唔好自暴自棄
不過,自暴自棄嘅trans女可能係好寫實
係,作者 Twitter 個 Bio 都有放到㗎
前日上緊堂嗰陣想試下睇一集 結果直接追到最新嗰集
睇呢套嘢嗰陣 個情緒真係好易俾佢地觸動到
又有新單行本
八雲真係好正
鳩得嚟又可靠
買咗 不過依舊都係唔係好睇得明
睇多幾次慢慢睇
世田介個part都睇多幾次先get到dd
終於睇到最新
去教小朋友個part都好好睇喎 小枝

第49話呢個分鏡

主角嘅成長速度喺現實黎講make唔make sense?
雖然佢成日覺得自己好廢
但唔計世田介呢啲痴線友
八虎嘅進步速度喺我眼中實在快到唔係好合理,短時間就可以將眼前嘅景色畫到好準
月更,每月25號
緊係唔make sense
現實大把人由細畫畫畫到大,八虎初學一年已經砌低同年嘅人考入藝大
雖然高中生理解能力好啲,加埋佢有入補習班集中訓練
但贏到桑名嗰堆藝術世家長大嘅人實在太誇張
睇完動畫之後覺得不得了,即刻追埋漫畫追到50話。

好羨慕主角搵到有一樣,可以令到自己會感動既野。明明識讀書,可以揀係穩陣既路,但為左自己感動既人,即刻轉換跑道追落後,真係唔係個個做到。

睇劇情明知佢一定考到藝大,但睇動畫睇到佢係個list 度,都好鄧佢感動。
睇完動畫之後覺得不得了,即刻追埋漫畫追到50話。

好羨慕主角搵到有一樣,可以令到自己會感動既野。明明識讀書,可以揀係穩陣既路,但為左自己感動既人,即刻轉換跑道追落後,真係唔係個個做到。

睇劇情明知佢一定考到藝大,但睇動畫睇到佢係個list 度,都好鄧佢感動。
https://twitter.com/28_3/status/1485632386670809088?t=hKe9MRgfgkZ_zonr50ta3g&s=19
作者都中咗武肺招 今個月有更新但下個月會休刊
希望快啲好返
好有魅力嘅新角色
唔知仲有無人睇
我個人覺得係"可能"make sense
上面2位巴打講到有兩點,1.畫得好準同2.嬴到桑名

先講講樽頸位,淨講油畫對我呢個香港人有兩個平行既樽頸
第一係用油筆去"表達",但我地慣左每件事都寫得一清二楚,油畫係講抽象、意會咁去表達
第二,係將意識通過咩畫出黎既載體表達,呢點好難開竅

1.係好易成立,因為素描真係越落苦功越有
之後落色係只要apply少少基本理論,再觀察多啲,畫2-3幅,不停review自己過往畫作,啲色就準
所以1.係成立因為佢個暑假真係練得好癲,加上佢無其他野做淨係畫畫

2.其實係要更正,佢唔係"嬴到桑名"只係過到考試(希望講動畫進度)
我相信現實中有兩個咁既人拎二十幅畫比,桑名綜合實力一定好過八虎
然而呢啲考試係講創意wow factor,更似一個舞台,講求即場心態,一次定生死
係一個咁緊張既心態下,究竟幾難放鬆去自由創作係好難
(特別作者都交待佢俾家姐名氣haunt住,一畫油畫就諗起家姐,諗起都好慘,好似舊情人的杯咁你見到就唔舒服,好難走出呢個陰霾)
八虎第一幅已經慣左用情感去推動畫出黎,係上面講第二個樽頸,如果有人第一幅就畫到咁,我都覺得佢好大潛力

PS.動畫黨
畢業出黎做野開始學油畫畫左5-6年,仲係畫得好慢,亦創作唔到抽象意會既畫
本身以前有冇畫畫底
無,以前啲美術視藝堂囉

而家睇自己個留言好中二老尷雖然講既都岩
同意第二點
有睇漫畫就知東大考試只係起點
八虎入左大學不停苦惱

所以教授都話一take pass講出嚟好聽又慳錢
但肥過再考上嘅人多左練歷,係大學得著更多,長遠發展更好
都話中咗武肺休刊一個月咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞