漫畫推介:Blue period 藍色時期

329 回覆
168 Like 12 Dislike
呢套漫畫人係咪冇
佐伯老師好有final boss feel
八虎擔口煙
好撚HARSH
真係會瘋狂走堂同唔交功課
睇完動畫一集
用左兩日追曬
我都係
尋晚睇到3點
啱啱追到最新
追到最新期
諗住跟佢得過既獎既獎list 搵下其他作品睇先
https://zh.wikipedia.org/wiki/漫畫大獎
https://zh.wikipedia.org/wiki/講談社漫畫獎

反省睇完既感覺:
i 好鍾意既野 好靚既野 好觸動既野 想向人表達同人溝通既野
ii 技法 工具 材料 只係為支持(i)而存在
iii 一路更加釐清(i) 強化(ii) 同時透過(i)連結更多互相欣賞同支持既同路人
iv 要(i) (ii)變強 必定要不斷練習 堅持努力 目標明確或將未目確既目標釐清得明確
v 如果目標明確 至少 譬如訓練目標可以似假期練習清單一樣 有每日task list
或只少可以似大學Presentation一樣 向他人講解作品既創作理念同過程

vi 從實際既他人 即共同生活同直接溝通 或從他人作品 得到新理解
對客觀之物既新理解
從而運用喺主觀創作 作為材料

vii 避免被他人語言習慣所染污
要不斷回歸對自己真正重要既價值
語言只係工具 有助反省 釐清 或表現價值
文字係一種語言 畫或其他藝術都係一種語言
高中定大學(總之學生)既一日 係上班人士既一星期

好似有類似呢句
會理解成 學生一日既自由時間 係上班人士一星期既自由時間 如果唔計weekend

睇完覺得 自己浪費過太多時間 追唔返
但可以點善用現有未走既時間?

畫出藍色澀谷 先發覺 自己第一次真正同人溝通到 自己心底真正想講既野

生存為咩?
至少要 可以繼續生存 避免不自然既早死
但如果相對確定有能力普通地生存後:
可能就只係同其他人類 同世界既其他部分 連接同溝通
如果藝術式真誠既表達同溝通 同世界真實而深刻既連接 係存在意義既核心

一切藝術或文化 只係自身循環地深化精神既呢個方面
而對生命既疑問 最主要係透過精神上既答案而安慰
我自己想喺死前 同世界點溝通 同世界溝通d咩 對一切可以有咩答案?
咁點解世田介對八虎講,佢以前對所有生物都好不負責任?
其實我嗰時嘅理解可能有錯
因為嗰陣未出你講嗰集
下面係我依家嘅諗法

世田介唔鍾意畫畫
因為d人知道佢畫畫叻就會喺佢身上強加期望
然後又會隨便咁對佢失望
其他人睇到嘅只係佢「畫畫叻」呢一個表面
讚都只係讚佢畫畫嘅技術
之前冇人做出過八虎呢類「兔仔好似鍾意你」嘅評價
佢覺得其他人都只會睇表面,冇人真心想理解佢嘅內在
所以世田介唔鍾意同人交流

於是世田介就選擇逃避將動物當係朋友
但係佢喺升級展嗰度話
佢同兔仔玩嘅時候會驚佢哋逃走所以會有困住佢哋嘅諗法
以保護為理由所以想控制佢哋
但係呢樣係世田介一直好討厭嘅野
佢討厭佢老母過度照顧
討厭貓屋敷教授強迫佢改變作品風格
所以佢對於自己原來都有相同嘅諗法感到恐懼
因為佢都無意識地認為佢同兔仔並非對等嘅朋友關係
而係女仔所講嘅飼主同寵物嘅上下關係
至於點解佢老母同佢會有呢種類似飼主同寵物嘅關係
世田介覺得係因為自己唔成熟
所以佢想成為大人
我唔明嘅地方有兩part:

第一part:
「世田介鐘意兔仔」係世田介嘅愛好,所以係佢嘅內在。但點解「兔仔鐘意世田介」又係世田介嘅內在?

第二part:
咁即係點解世田介覺得自己以前對生物不負責任?係因為佢冇履行朋友責任?
佢同個女仔一齊畫兔仔嘅時候講過
想技術上畫得靚只要不停畫就得
但係佢覺得個女仔可能比其他人更擅長畫兔仔
因為個女仔比其他人更熟悉兔仔
同樣世田介並唔係單純畫技好所以畫得靚
佢可以畫得出兔仔嘅感情
側面證明咗佢都鍾意兔仔

至於點解佢講對所有生物不負責任
其實我都唔明
所有生物應該包括埋人
因為唔識同人交流所以一味逃避
Thx,睇完你個解讀,彌清左自己嘅思緒

我覺得世田介聽完八虎講「兔仔好似鐘意你」後流淚,唔係因為側面表達到八虎了解世田介嘅內在。世田介覺得感動,係因為佢終於可以與他人交流

世田介最初覺得兔仔係朋友,係因為佢主觀上覺得兔仔都鐘意佢

不過細路女嘅說話,令佢真真正正認清自己從來都冇朋友,冇能力同他人正常交流。所以佢話自己係空殼,講八虎係咩都擁有嘅人

同時,世田介察覺到自己一廂情願認為同兔仔係朋友關係,甚至令世田介質疑「兔仔鐘意自己」都係一廂情願

八虎由畫中留意到兔仔嘅動作,客觀地指出左兔仔真係鐘意世田介,就好似同世田介講:「兔仔鐘意你係事實,唔會因為你係飼主而改變」
(後來嘅升級展都呼應番呢度
世田介解釋完作品,指出佢同兔仔係支配服從嘅關係,教授隨即就話兔仔鐘意世田介。)

所以八虎嘅「兔仔好似鐘意你」對世田介有兩個意義:
第一個意義:就算係支配關係,都可以存在喜歡
第二個意義:世田介可以透過畫畫與他人作出交流
睇咗一集之後開始睇緊漫畫
唔知點解成日睇睇下好有共鳴好感動

between, 其實動畫OP都OK呀
呢套野d周邊好靚
https://twitter.com/shio_ki_030/status/1441938923081457665?s=21
見官方twitter都retweet左呢位巴打
D書籤好靚
我都自己訂咗一套,堅靚
仲有 0 卷 BOX 都係靚到仆街
成日針9八虎嗰個prof槻木year2唔教

好期待犬飼會點教佢哋
上次評審份人冇乜嘢仲會幫口,但又營造到佢好邪惡咁
netflix已上架
睇左第一集, 同主角一樣感動到喊會J落去
真係會眼濕濕,有拎起支筆玩下手痕
前日睇咗集netflix, 一口氣追到48話漫畫
好有共鳴八虎入咗大學之後個故事都好精彩好真實
實體第八卷出咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞