廿零萬suv: xv定cx5

95 回覆
40 Like 142 Dislike
CX-5 D聲有少少似直6
turbo 車就算幾小turbol lag ,油門反應都未及NA咁直接,啲人接受唔到CVT遲鈍又接受到Turbo油門反應?turbo慳油好兩睇,但用耐左高水溫搞到水路同機器幾他零件老化速度比NA車快呢樣又要留意
即係直接地板油? 唔好慢慢比油?
cvt地板油好快換波箱,就算波箱頂得順,直噴偈都好易因汽油過多燒唔晒引起不正常燃燒爆偈,早年GDI引擎好多都因為咁提早收皮,
正常應該第一腳輕啲在慢慢加深油門
講真 廿零萬 四驅suv 我覺得得xv 同三菱架eclipse cross 係最齊料最抵買

唔洗四驅嘅話就真係萬事得最靚仔

要二手價就雙田囉
he means 加速唔好踩下放下
真係想快先地板
Sorento
新版呢個價。唔係粗咪真係唔抵買
28萬 2wd
7座難講算平啦, 後面唔算dog seat

但柴油自己渣足15年就好, 但渣5-10年想賣有d 難
人哋話廿萬買車,你就攞架接近40萬嘅講
不如你睇下CX5同Sorento個價差幾遠
Forester最敗筆就係個樣改動得太少,唔夠入屋,審美明顯追唔上Mazda莫講其他歐洲車,齋睇性能其實係贏,3x萬有4WD有晒主被動安全加hybrid不過cut左turbo,性價比好高
Forester is not XV wo ching
cvt點都唔好地板,因為地板油都唔會去,仲衰過turbo lag
怠速+500轉起步,行順左先大腳,其實即係叫你個人就一就架車,唔好去咁盡,佢既lag同turbo lag係兩樣野,turbo lag完真係會扭力大爆發,而CVT只係肯去多少少
有人又話na油門好線性,但只係適用傳統na跑車,愈踩愈有既彈力,但依家賣得na車既9成都係日本仔家用車,本身架車取向就唔係暴力,主打係柔順,點線性都俾唔到幾多力你
何況香港路面用,有turbo(低扭)絕對係好,na都算,仲要加埋CVT落去,除左車廠想慳皮壓低車價,完全冇其他理由
XV實在太細,如果XV vs CX-5咁一定係CX-5...
Rav2
7座版?你睇下個價先
上斜坡冇力我先會踩七八成,我發現同地板油差唔多,正常揸應該唔洗踩地板油的

車仔D波上斜3000 轉內都會加到速
1.5T CVT 其實ok, 現存:
30 EC - 1540kg, 250 牛頓米 / 2,400-4,500 轉時
Honda CRV - 1667kg, 243 牛頓米 / 2,000-5,000 轉時

1.0T DCT: Nissan Juke - 1276kg, 180 牛頓米 / 1,750-4,000 轉時(Over boost - 200牛頓米)
1.3T DCT: Nissan QQ - 1315kg, 269 牛頓米 / 1,800 轉時

其實冇低扭真係唔啱係香港激烈嘅路面揸

睇返rav2(1590kg, 203 牛頓米 / 4,400-4,900 轉時), 噸6重,四千幾五千轉先出到少少力, 係香港竟然有市場, 無話可說
RAV4 起步係有力, scvt 有齒輪幫手
真係賣得太平喇 上兩年廿四萬大型SUV 仲要好撚舒服 另外唔係個個都揸到咁快⋯ 舒服同快 可能好多人會揀舒服,況且周街都係車,寧願舒服啲塞車好過

買得新車個個都係會跳上去試 根本尼個budget以本傷人咁滯
XV 0-60 十一二秒,行都快過佢,點揸?
估唔到無人提
上面有片, 9秒...
不過都係慢...
anyway, 人人要求唔同

識人話大家樂杯奶茶好飲, 我自己就接受唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞